Для підтримки здоров’я серцево-судинної системи людині необхідно збалансовано харчуватися. Про це розповів кардіолог Ахмет Карабулут.
За словами фахівця, необхідно включити до щоденного раціону чорний або червоний виноград. Як потужний антиоксидант, він розріджує кров і знижує ймовірність утворення тромбів. Також виноград зменшує запалення судин, знижує рівень «поганого» холестерину в крові (ліпопотреїни низької щільності, або ЛПНГ), пояснив експерт.
Карабулут зазначив, що у червоному винограді, на відміну від зеленого, майже в 10 разів більше корисних речовин, але тільки в тому випадку, якщо є його з кісточками.
За словами лікаря, враховуючи великий вміст цукру у винограді, зловживати ним не варто — достатньо одного грона на день.
Тим, хто вже страждає на серцево-судинні захворювання, кардіолог порадив їсти гранат або пити гранатовий сік.
За його словами, цей фрукт позитивно впливає на гіпертоніків, а також людей, схильних до стресів. Крім того, гранат, як і темний виноград, знижує рівень «поганого холестерину» і сповільнює розвиток атеросклерозу, додав кардіолог.
Крім того, фахівець порадив включити до раціону хурму, в якій міститься великий обсяг клітковини, а також фосфору, кальцію, заліза, калію та магнію, незамінних для серця.
Крім того, лікар зазначив, що для здоров’я серця та судин корисна сардина – вживання цієї риби знижує ризик утворення тромбів.