Влітку з’являється багато ягід, які можуть замінити повноцінний обід. Однак дієтолог попереджає, що надмірне вживання фруктів може нашкодити організму. Дізнайтеся, скільки ягід та фруктів варто їсти, щоб не виникли проблеми із травленням.
Чому не варто захоплюватися ягодами та фруктами
За словами дієтолога, кількість простих вуглеводів у склянці фруктового соку більша, ніж можна отримати з рекомендованої денної норми фруктів. Наприклад, з одного яблука можна отримати 50-70 мл соку, тому в склянці соку буде не одне яблуко. Особливо, якщо в соки доданий ще й цукор.
Під час приготування соку з фруктів і ягід видаляється цінна частина – харчові волокна. Влітку корисніше вживати смузі з суміші овочів і зелені з невеликим додаванням фруктів-ягід.⠀
Фрукти та ягоди містять велику кількість органічних кислот, які, потрапивши до шлунку, шкодять його стінки, збільшують секреторну функцію підшлункової залози. Ця дія може не тільки посилювати апетит, але і викликати больові відчуття.
Скільки потрібно їсти фруктів та ягід, щоб не нашкодити організму
Світлана Фус розповідає, що їсти можна будь-які фрукти і ягоди, однак важливо знати міру. Співвідношення овочів і фруктово-ягідної частини під час збалансованого харчування має становити приблизно 2:1. Якщо норма овочів – 400-500 г, то фруктів і ягід можна з'їсти 200-250 г.⠀
Як правильно їсти фрукти та ягоди
Поєднуйте фрукти з кашами, кисломолочними продуктами, додавайте до овочевих салатів. Також дієтолог рекомендує їсти завжди свіжі плоди, замість того, щоб варити компоти і варення, які матимуть велику кількість цукру.
Контролюйте вміст інших джерел фруктози і глюкози: меду, сухофруктів, кондитерських виробів, щоб зменшити ризик надмірної кількості простих вуглеводів у раціоні.⠀⠀