Риба вважається джерелом жирних кислот Омега-3, які є корисними для організму. Більшість експертів наголошують на тому, щоб цей продукт був у раціоні. У матеріалі розповімо про переваги та недоліки споживання жирної риби.
У чому користь жирної риби
Риба та інші морепродукти є основними джерелами корисних кислот Омега-3, а також багата іншими поживними речовинами, такими як вітамін D і селен, має високий вміст білка та низький вміст насичених жирів.
За даними проведених досліджень, вживання риби позитивно впливає на стан серця та кровоносної системи.
Кислоти Омега-3, які містяться в цьому продукті, захищають серце від розвитку непостійних і потенційно смертельних порушень серцевого ритму. Вони також знижують артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, покращують функцію кровоносних судин.
До жирної риби відносять:
- оселедець
- лосось
- сардини
- шпроти
- форель
- скумбрію
Чим можна замінити жирну рибу
Спеціалісти рекомендують замінити жирну рибу білою. Це може бути морський окунь, морський лящ, тюрбо, палтус, але в них корисних кислот менше, ніж у жирній рибі.
Яка оптимальна порція споживання риби
Оптимальна кількість продукту – дві-три порції на тиждень. Одна порція повинна поміщатися в долоню. Вагітним жінкам рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Ризики споживання риби
Численні забруднюючі речовини потрапляють у їжу з навколишнього середовища. Найбільше занепокоєння сьогодні викликають ртуть, поліхлоровані біфеніли (ПХБ), діоксини та залишки пестицидів.
Дуже високий рівень ртуті може пошкодити нерви у дорослих і порушити розвиток мозку та нервової системи у плода чи маленької дитини.
Вплив значно нижчого рівня ртуті, який зараз міститься в рибі, викликає суперечки. Вони були пов’язані з незначними змінами в розвитку нервової системи та можливим підвищенням ризику серцево-судинних захворювань.