Гарбузове насіння застосовують у кулінарії, медицині, а також в агрономії як посадковий матеріал для наступного врожаю. Як же правильно зібрати насіння та зберігати його?
Треба розрізати навпіл гарбуз, бажано вибрати найкращий, якщо це для посадкового матеріалу насіння. Столовою ложкою вишкребіть м’якоть та насіння в окрему посудину.
Потім насіння треба промити декілька разів від залишків м’якоті. Просушують його, розклавши на рушнику, протягом 2-3 днів. Можна його покласти на батарею для швидшого висихання.
Висушене насіння треба зберігати у сухому й темному приміщенні. Краще покласти у скляну банку, щоб до нього не добралися комахи-шкідники або гризуни. Можна в банку покласти підписаний папірець, у якому році було зібране насіння.