Для людей з діабетом контроль рівня цукру в крові є життєво важливим. Деякі продукти харчування можуть тимчасово знизити рівень цукру в крові і поліпшити самопочуття. Але важливо пам’ятати, що дієта повинна бути лише доповненням до лікування, а не його заміною.
Цибуля
Цибуля як в свіжому, так і приготованому вигляді добре знижує рівень цукру в крові. Цибуля багата аліцином – речовиною, яка бореться з надлишком глюкози в крові.
Авокадо
Авокадо містить корисні мононенасичені жири і славиться низьким глікемічним індексом. Цей продукт добре регулює рівень цукру в крові і захищає від метаболічного синдрому.
Риба
Риба і морепродукти містять омега-3 кислоти, які стимулюють вироблення гормону адипонектину. Цей гормон підвищує чутливість клітин до інсуліну. Для кращої регуляції глюкози рекомендується їсти будь-яку морську і жирну рибу.
Ягоди
Дослідження пов’язують часте споживання ягід з поліпшенням рівня глюкози в крові. Особливо корисні вишня, малина і ожина. Ці ягоди підвищують чутливість клітин до інсуліну і покращують глюкозний обмін.
Горіх
Горіхи містять важливі для контролю рівня цукру в крові вітаміни і клітковини, а також мають низький глікемічний індекс. Їжте їх після прийому їжі – і вони вбережуть вас від скачків цукру. Особливо корисні мигдаль, арахіс і фундук.
Важливо пам’ятати, що добова норма горіхів при діабеті становить не більше 40 грам. Перевищувати її не можна.
Продукти з цільного зерна
Цільнозернові продукти є кращими джерелами вуглеводів для діабетиків. Вони довго перетравлюються і допомагають контролювати рівень цукру в крові. Для зниження рівня глюкози рекомендується їсти продукти з цільного вівса. А ложка висівок перед обідом зменшує ризик скачка цукру.
Гарбуз і гарбузове насіння
Шкода і користь гарбуза добре відомі, але цей коренеплід також корисний для контролю рівня цукру. У деяких країнах гарбуз використовують як традиційну добавку в їжу при діабеті. Значно знижує рівень глюкози також гарбузове насіння.
Яйця
Для людей з діабетом яйця дуже корисні – в них багато білка, корисних жирів і мінералів. Дослідження показують, що вживання одного вареного яйця значно знижує рівень цукру в крові.