U-News » Авто-мото » Експерти провели перевірку бензину А-100, який доступний на українських заправках
Всі новини

Експерти провели перевірку бензину А-100, який доступний на українських заправках

Експертиза преміального бензину для спортивних та заряджених автомобілів від кількох українських мереж АЗС.

Дивно, але в Україні навіть під час війни зростає попит на преміальний бензин А-100, який коштує понад 60 гривень за літр. А якщо є попит, буде і пропозиція, тому зараз в деяких мережах «сотий» знову з’явився в продажу. Звичайно, в невеличких містечках та на трасах знайти його майже неможливо, але в великих містах придбати А-100 можна без проблем.

Разом з тим, багато автомобілістів щиро впевнені, що А-100 – це не заводське пальне, а звичайний «дев’яносто п’ятий» зі спеціальними шкідливими для авто присадками, які збільшують детонаційну стійкість. Міф це, чи правда, і чи варто переплачувати за таке пальне, вирішили розібратися спеціалісти Інституту споживчих експертиз.

В лабораторію було доставлено 4 проби бензину А-100 та одну пробу бензину А-98, які вдалося знайти на ринку. Чотири зразки «сотого» продавалися, як «іменні» сорти (WOG Mustang 100, SOCAR NANO 100, UPG 100, KLO 100) та один зразок, який реалізовувався саме як 98-й, у київській мережі GRAND PETROL.

Експерти традиційно мали б розділити результати, отримані в лабораторії на зони – зелену, синю та червону. До першої потрапили б зразки пального, результати яких відповідали нормативам Євро-5, синю – зразки без порушень, але «без запасу міцності», і червону, де пальне не відповідало б нормативам профільного ДСТУ. Зразки були перевірені за найбільш важливими параметрами – октанове число, вміст сірки та об’ємні частини ароматичних вуглеводнів та бензолу. Однак цього разу все відбулось інакше…

Одразу попередимо, що якість преміального бензину з високим октановим числом дуже важлива для власників «заряджених» авто, якщо їх двигуни й паливні системи сконструйовані під високий ступінь стискання, а також під тривалу роботу на максимальних режимах. Особливо це стосується сучасних турбованих спорткарів, які з багатьох причин дуже чутливі до пального низької або недостатньої якості. Якщо в їх баки заливати низькооктанове чи неякісне пальне з присадками, дуже швидко на форсунках створюється непотрібне додаткове навантаження, утворюється закоксовування, наліт. Це поступово погіршує розпилення паливно-повітряної суміші, а надалі призводить до збоїв у роботі двигуна на низьких оборотах, зниження потужності та збільшення витрати пального.

Зелена зона

Цього разу, і це унікальна ситуація, «зелена» зона виявилася єдиною в дослідженні. Жоден зразок не виявився не якісним, всі досліджувані бензини витримали іспит та виправдали свою досить вагому ціну.

Отже, першим було заміряно найголовніший для роботи двигуна параметр – октанове число. Тут всі зразки виявилися «чесними» і відповідали заявленому. Більш того, два учасники навіть перевищили сподівання й показали запас – WOG Mustang 100, SOCAR NANO 100 мають октанове число в 102 одиниці. Відмінно – KLO 100 та 100 UPG 100 (рівно по 100 од). У зразку GRAND PETROL також октанове число виявилося вище заявленого – 98,4 одиниці. Відповідно, така точність параметрів у всіх піддослідних однозначно свідчить про заводське походження пального, оскільки в кустарних умовах добитися рівномірного результату дуже важко.

Далі визначили вміст сірки, один з найважливіших показників, який є показником довготривалості роботи двигуна, його ресурсу. Це особливо важливо для «заряджених» двигунів з великою потужністю, адже навіть невелике перевищення цієї речовини може завдати серйозних проблем складним паливним системам швидких авто. Мінімальне значення (всього 3 мг/кг при нормативі не більше 10) виявлено у SOCAR NANO 100, мінімальні значення у WOG Mustang 100 (4 мг/кг) та KLO (5 мг/кг), у інших учасників теж значно нижче граничної межі.

Що стосується вмісту ароматичних вуглеводнів, то у всіх учасників значення в межах норми. Зокрема, у KLO 100 їх майже вдвічі менше нормативу, лише 16,8% при граничній межі не більше 35%.

Далі було перевірено ще один важливий показник – вміст бензолу. Цієї токсичної речовини в бензині має бути якнайменше, оскільки збільшення його кількості «вбиває» каталізатор, може зменшити ресурс двигуна до десяти разів, та дуже погано впливає на якість повітря у містах. Найбільш «чистий» бензин у WOG Mustang 100 (0,13 % при нормі не вище 1%), дуже мало бензолу і у SOCAR NANO 100 – всього 0,23%.

Висновок ІСЕ

За словами експертів, головний висновок дослідження такий: на великих мережевих АЗС наразі немає підробленого, тобто неякісного, високооктанового бензину А-100 чи А-98. Його без побоювань можна заливати як в суперкари, так і в «заряджені» версії звичайних моделей.

Що стосується вартості бензину А-100, то ціни досить суттєво відрізняються. Але конкуренція зараз вийшла на складніший рівень, ніж просте порівняння цін на стеллі. По-перше, індивідуальний підхід до клієнта завдяки системі лояльності – інколи ціна літра пального у великій мережі може вийти нижчою, ніж у дискаунтера, хоча на стелі ціни кардинально відрізняються. По друге – сервіси. Багато автомобілістів радше виберуть дорожчу мережу, але отримають додаткові зручності та бонуси.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 251
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 210
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 316
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 773
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
12 519
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 871
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 680
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 149
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 636
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 545
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 673
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 109
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 693
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...