На жаль, від появи цвілі в банках з варенням, компотами або іншою консервацією не застрахований ніхто. Багато українців вважають, що нічого добру пропадати – прибирають цвіль, кип’ятять варення і вживають в їжу.
Чому з’являється цвіль в банках з варенням – причини
Біла, жовта або зелена цвіль на варенні – це грибок, який вражає ваші продукти. Для того, щоб колонії швидко розмножувалися, їм потрібні волога і кисень. Тобто, якщо банка з варенням закрита нещільно – будьте готові до появи цвілі. Також вона може виникнути через інші обставини:
- ви використовували вологі ягоди;
- мало поклали цукру в варення;
- консервація зберігалася в сирому і вологому приміщенні;
- недостатньо довго кип’ятили варення і воно не просочилося цукром;
- залишили занадто багато повітря між банкою і кришкою.
Також причиною появи цвілі може стати висока вологість повітря на кухні у момент варіння варення. Для того, щоб цього не сталося, варення краще робити в сухий і сонячний день. У банки заливати потрібно тільки гаряче, неостигле, варення. Якщо хочете додатково захистити продукт – обмотайте шийку пергаментним папером, а тільки потім закочуйте кришками.
Чи можна їсти варення, якщо на ньому з’явилася цвіль – поради
Насправді, лікарі настійно не рекомендують їсти таке варення. Цвілеві грибки дуже шкідливі для людини – вони можуть стати причиною алергії, дисбактеріозу та інших захворювань. Якщо вам шкода варення і ви не хочете його викидати, дотримуйтесь інструкції:
- акуратно ложкою зніміть цвіль кілька разів, не торкаючись нижніх (здорових) шарів;
- спробуйте варення – якщо немає запаху і смаку цвілі, перекладіть його в чисту банку;
- поставте банку в морозилку, щоб знищити спори грибів.
Також уражене цвіллю варення можна прокип’ятити – висока температура вб’є грибки. Видаліть цвіль ложкою, коли запаху і смаку її не буде – перелийте варення в сотейник. Додайте цукор (200 гр на 1 л варення) і проваріть до появи пінки. Пінку потрібно зняти і викинути, а варення з’їсти якомога швидше. Також реанімоване варення можна використовувати в якості начинки для пирогів.
Важливий момент: намагатися врятувати варення можна, тільки якщо шар цвілі не перевищує 2 см. Якщо після того, як ви прибрали цвіль, все одно залишився запах або присмак – грибок вразив консервацію до дна і цьому продукту вже допомогти не можна.