U-News » Події » У ЗСУ з'явиться ще один рід військ: чим займатимуться Сили безпілотних систем
Всі новини

У ЗСУ з'явиться ще один рід військ: чим займатимуться Сили безпілотних систем

Дрони допомагають піхоті, наприклад, при наступі.

У ЗСУ з'являться сили безпілотних систем. Про це заявив президент Володимир Зеленський. Мовляв, дрони ефективні у боях на землі, у небі та в морі. Завдяки БПЛА наші бійці змінили безпекову ситуацію в Чорному морі, відбивають штурми на землі та знищують окупантів разом з їхньою технікою. Керуватиме силами безпілотників Вадим Сухаревський. Перший офіцер ЗСУ, під чиїм командуванням відкрили вогонь на бойовиків у 2014 році. Більше про новий рід військ та наскільки він потрібен ЗСУ, дивіться у сюжеті журналістки "5 каналу" Марти Шикули.

За допомогою FPV нам вдалося знищити близько 900 цілей противника, – сказав оператор ударних дронів роти БПЛА 103 бригади ТРО на позивний "Тризуб".

Маленькі "пташки" нині на полі бою стали незамінними. Дрони воюють поряд з артилерію і танками. Ведуть розвідувальну роботу та навіть допомагають евакуйовувати поранених із поля бою. Без них кажуть військові – нікуди.

Дрони допомагають піхоті, наприклад, при наступі. Допомагають побачити звідки наступають вороги і до чого готуватися, це про розвідку говорю. Коригування тої самої артилерії. Артилерія без очей б’є наугад. Боїться ворог нашу "Бабу Ягу". Це такий нічний дрон. Якщо боїться значить результат є. Більш точкові завдання, точкові ураження. Бо, наприклад, приміряти арту на удар по бліндажі нема сенсу – дроном є, – розповів військовослужбовець роти БПЛА 24 ОМБР ЗСУ на позивний "Субарік".

Оскільки дрони зайняли важливу нішу на війні, президент вирішив створити окремий рід військ – Сили безпілотних систем.

Україна змінила безпекову ситуацію в морі завдяки дронам. Відбиття штурмів, масштабне знищення техніки – дрони, спеціальні штатні посади по роботі з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, застосування досвіду, постійне масштабування виробництв, – заявив Президент України Володимир Зеленський.
Роль дронів у війні збільшується щодня, оскільки зростає кількість їхнього використання з обох сторін. Дрони переміщуються по усій лінії бойових дій. Ця війна підвищує значення технологічного прогресу у збройних силах. Ми вже бачимо і для нас не новина використання наземних роботизованих платформ та модулів, які керуються дистанційно, що дає можливість зберегти життя військових. Тобто війна переходить у нову стадію, – зазначив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Окремий рід військ із БПЛА необхідно було створювати раніше, кажуть експерти. Бо вже нині кожна бойова бригада чи підрозділ має свою роту безпілотників. Які виконують окремі бойові завдання, так і підсилюють роботу піхоти чи артилерії. І підпорядковуються своєму командиру.

Командувати якимись підрозділами дроноводів – це погано. Бо нині дрони не просто там два-три на батальйон. Нині дрони є в кожному відділі і у кожного бійця. Тобто якщо хтось буде управляти дронами через голову командира, то в нас появиться двоначалія. Значить буде бардак. Тому нам не треба напевно якісь сили, які будуть плодити бюрократію. Тим більше в нас розумних людей, які розбираються в дронах і носили полковників чи генералів нема. Вони не виросли ще, – зауважив військовослужбовець ЗСУ і фахівець з аеророзвідки Юрій Касьянов.

Створення ще одного роду військ потягне і додаткові витрати з державного бюджету, який нині в не найкращому становищі. Якщо гроші у держави знайдуться, то основне, кажуть експерти, щоб сили безпілотних систем не замкнули на собі всі літальні апарати та все, що з ними пов’язано.

Розвиток і увага до безпілотних систем – це має бути базова підготовка, як базова медична підготовка, як підготовка солдата, де він має володіти зброєю, має володіти транспортом, чи на базовому рівні чи системами БПЛА – це має бути базова підготовка кожного воїна. І тоді буде ефективність того, якщо сконцентрувати це в межах одного роду військ і забрати такі можливості у піхотних підрозділів, артилерійських, підрозділів розвідки або залишити їх на рівні без уваги чи на рівні "розберетеся самі", то в даному разі хочеться, щоб це були комплексні рішення, а не посилення окремого роду військ, – заявив військовослужбовець ЗСУ і експерт із питань безпеки Іван Варченко.

У Мінцифри створення Сил безпілотних систем називають чи не найкращим рішенням. Бо нині дрони – один із найважливіших видів зброї. І коли бракує боєприпасів, нас рятують БПЛА. Також створення нового командування впливатиме на обсяги виробництва безпілотників і на технічні завдання щодо того, які БПЛА потрібні війську і на яких позиціях.

Бо тепер організаційна структура буде досить масштабна, потужна і збиратиме фідбек з усього поля бою в реальному часі, і розуміння, де і на яких частотах працюють дрони, який тип зв’язку потрібен тощо. Це впливатиме на технічне завдання, що купувати, – наголосив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Усім цим керуватиме Вадим Сухаревський – командувач Сил безпілотних систем. Відомий морський піхотинець, який першим віддав наказ відкрити вогонь по бойовиках Гіркіна під Слов’янськом у 2014 році. До призначення він був командиром 59-ї окремої мотопіхотної бригади, у складі якої діє один із найкращих підрозділів БПЛА – "Птахи Мадяра".

Це зараз дуже важлива річ і хто здобуде номінацію, хто перший винайде антидот проти безпілотних літальних апаратів і поставити виробництво маленьких вбивць, може той не здобуде перемогу, але значно більші шанси буде мати для отримання. Плюс це несе психологічний ефект для противника. Якщо раніше дві-три людини-окупанти там могли ходити і не боятися, що по них випустять снаряд дороговартісний, то зараз є в інтернеті багато відео як FPV-дрони ганяються за одним окупантом, – зауважив начальник пресслужби угрупування військ "ХОРТИЦЯ" Ілля Євлаш.

Яким буде новий рід військ та як він працюватиме, наразі невідомо. Але поки що розвиток сил безпілотних систем набирає обертів: за півроку українські виробники БПЛА наздогнали російську оборонку за кількістю виробництва дронів-камікадзе. І це тільки початок.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 266
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 916
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 866
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
16 582
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
13 863
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 502
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 015
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 225
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
8 970
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 674
Лушпиння цибулі та соснові гілки продовжать плодоношення огірків до заморозків
8 665
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 270
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 738
Коли День жінок-мироносиць 2024: дата, що означає свято й кого вітати у цей день
0
У Вовчанську окупанти розстріляли чоловіка на інвалідному візку
0
Як будували перші станції київського метро: унікальні архівні кадри з-під землі (відео)
0
Чоловік з 12 пальцями показав, що може робити своїми руками
0
Перший офіційний портрет короля Чарльза III викликав хвилю мемів: до чого тут борщ
0
Багатодітний батько та артист: чи перебуває в Україні та чим займається Олег Скрипка
0
Дружину Павліка звинуватили в хайпі на вагітності
0
Онколог розповів, що значить гіркота в роті і як з нею боротися
0
Автомеханік розкрив секрет, що подовжує термін служби ременя ГРМ
0
В Україну повертаються культові мотоцикли Jawa: показано перші моделі
0
У мережі показали унікальний Запорожець з іномарочним дизайном
0
Експерти назвали десять найпоширеніших причин, через які ламаються автомобілі
0
Що робити, якщо перегрівся автомобіль і під капотом "закипіло"
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...