U-News » Здоров'я » Скільки можна зберігати суп в холодильнику, щоб він лишався смачним
Всі новини

Скільки можна зберігати суп в холодильнику, щоб він лишався смачним

Така страва, як суп, вкрай рідко з'їдається за один раз - адже приготування вимагає часу, як мінімум для підготовки продуктів.

Тож зазвичай суп готується об'ємом на декілька порцій для однієї або декількох людей - і зберігається в холодильнику до наступного вживання. Проте слід пам'ятати про термін зберігання.

Про те, як довго можна зберігати суп в холодильнику, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Скільки можна зберігати суп


Хоча для закладів громадського харчування не рекомендують зберігати суп довше 18 годин при температурі 2-5 градусів, на те, як довго можна зберігати суп в холодильнику, впливають такі фактори як:

  • Вид супу і техніка приготування: певні супи варто з'їдати протягом 3-6 годин, а деякі можуть бути в холодильнику до 3 днів, хоча їхній смак не буде таким насиченим.
  • Якість продуктів: варто обирати свіже м'ясо та овочі - ті, що вже зберігаються протягом певного часу, швидше зіпсуються.
  • Дотримання умов зберігання: перепади температури в холодильнику або нестерильний чи негерметичний посуд сприяють швидкому розмноженню мікроорганізмів.

Термін зберігання супу з різними інгредієнтами

Залежно від того, які компоненти використовувалися у страві, буде змінюватися і термін зберігання. Адже, окрім того, що деякі продукти за певний час втрачають смак, деякі встигають зіпсуватися - а виділені токсини можуть призвести до важких харчових отруєнь у разі вживання зіпсованого супу.

  • Свіжа капуста вже за 1 день втрачає смак, а локшина та крупа - розкисають і стають схожими на желе. На якість це не впливає, а на смак та вигляд страви - так.
  • Будь-яку свіжу зелень ліпше додавати одразу до тарілки - вона, як і кабачок з ріпою, швидко втрачає текстуру. Суп з такими складниками може зберігатися в холодильнику до 1 доби.
  • Суп з додаванням молочних продуктів - швидкопсувний, його краще з'їдати одразу, максимальна тривалість зберігання - 3 години.
  • Супи з вареними яйцями, локшиною та смаженою куркою (подібні до рамену) варто вжити протягом 24 годин.
  • Картопляний чи гарбузовий суп з додаванням твердого або плавленого сиру краще не залишати довше ніж 6 годин - хоча він не скисне протягом доби, його смак і текстура погіршаться.
  • Грибний суп можна зберігати в холодильнику не більше 1 доби - гриби псуються досить швидко. Однак суп з печерицями не рекомендують зберігати довше 6 годин. А ще краще - їсти його одразу.
  • Розсольники і солянки можуть зберігатися в холодильнику до 5 днів завдяки високій концентрації консервантів, перцю та маринаду з солоних огірків. Однак, якщо в солянці є гриби, то зберігати таку страву можна близько 12 годин.
  • Суп на м'ясному бульйоні з квасолею або горохом можна зберігати в холодильнику до 1 доби.
  • Супи з рибою найбільш смачні протягом 3 годин після приготування. І, хоча такий суп можна зберігати в холодильнику до 24 годин, при великій кількості риби вже за 6 годин страва буде схожа на желе.
  • Класичний суп-пюре можна зберігати до 1 доби, але споживати краще одразу - за час зберігання смакові якості погіршаться.
  • Борщ може зберігатися до 72 годин.

Що вказує на зіпсований суп

  • Зміна кольору - рідина стає темнішою, мутною.
  • Поява неприємного кислого запаху, який лиш підсилюється під час термічної обробки.
  • Поява плівки, бульбашок чи піни на поверхні бульйону.
  • Зміна консистенції - продукти втрачають форму, а рідина стає в'язкою.

Як правильно зберігати суп

Під час приготування супу не слід їсти його з каструлі, якщо планується подальше зберігання в холодильнику - при потраплянні до супу слини пришвидшується псування продуктів. Якщо необхідно продегустувати суп декілька разів краще кожного разу брати нову, чисту та суху ложку - і перемішувати суп окремою.

Важливо збирати з поверхні супу пінку під час закипання - аби уникнути розмноження мікроорганізмів в ній.

Не змішуйте разом два види супу, або супи, приготовані в різні дні, навіть у разі кулінарних експериментів - це може негативно вплинути не тільки на смак, а й на термін зберігання.

Суп, перед переміщенням до холодильника, необхідно охолодити - або поставити каструлю зі стравою в посуд з льодом чи холодною водою, або ж винести на балкон, якщо суп готується взимку.

Температура холодильника має бути в рекомендованих межах - не вище 5 градусів.

Емальований або керамічний посуд для зберігання (а також пластикові контейнери) має бути без пошкоджень, чистий та, бажано, простерилізований попередньо. Крім того, необхідно, аби посуд, в якому зберігатиметься суп, був герметичний, і всередині не було ложок - чогось, окрім супу.

Якщо охолоджений суп буде з'їдений частково, краще розігрівати тільки такий об'єм, який потрібно для порції.

Якщо суп був в холодильнику понад 12 годин, перед вживанням його потрібно довести до кипіння, а не лише розігріти.


Читають Коментують
«Через красу». Захарова похизувалася своєю популярністю в Китаї
25 682
Українська співачка: мій чоловік незаконно покинув Україну, але йому не соромно
24 272
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
18 332
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
16 393
Депутат-стоматолог увішав Київ рекламою з Януковичем. Хто він та що про нього відомо
14 736
Менше цієї суми пенсіонери не можуть отримувати: рішення Конституційного Суду
14 467
Чоловік хотів придбати піджак, а знайшов чужий секрет: що виявилося у кишені
13 096
Для кишечника, довголіття і від токсинів: названа одна з найбільш корисних каш
13 003
"Я в Польщі": Хто той блогер, чиє відео з перетину кордону стало вірусним у TikTok
12 071
Мешканцям не дуже зручно говорити, звідки вони: під Харковом є село-запитання
11 895
Лікар назвав чотири продукти, які розчиняють тромби
11 387
Онука Софії Ротару неочікувано засвітилася з Трампом
9 947
Чого ніколи не можна робити відразу після пробудження
9 346
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
0
Маша Єфросиніна різко відповіла на закиди Ольги Фреймут про закоханість в її чоловіка
0
Дати народження, що притягують фінансові труднощі: думка нумерологів
0
Вакарчук таємно похрестив свого сина: розкрито імена хрещених батьків
0
Японські лікарі розповіли про чотири фактори, які знижують ризик виникнення подагри у чоловіків
0
Кімнатні рослини більше не хворітимуть: врятує відвар з горіхової шкаралупи
0
Наталія Холоденко у сукні за 223 тисячі грн обурила появою на Венеційському кінофестивалі
0
Вони можуть бути небезпечними: що необхідно зробити, якщо у вашому саду є фруктові дерева
0
Названо 5 знаків зодіаку, які можуть змінити роботу до кінця вересня
0
Поліція показала евакуацію з Ярової, де росіяни вбили 25 людей
0
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
0
48-річна Камалія здивувала несподіваними планами з ексчоловіком
0
Який кисломолочний сир найкорисніший: жирний чи знежирений
0
Несподіваний захисник: популярна закуска може значно знизити рівень «поганого» холестерину

Дослідження показало, що авокадо, основний інгредієнт ...

Від помпи до сенсора: як змінювалися дозатори для рідкого мила

Історія гігієни тісно переплетена з історією пристроїв, які ...

Як не перетворитися на служницю для свого чоловіка: 4 важливих поради

Вона здавалася йому ідеалом жінки була ласкавою, мудрою, не ...