Багато городників купує насіння, але досвід засвідчив – збираючи власне, можна зберегти улюблені смакові якості й краще контролювати якість. Як зібрати насіння з помідора, щоб воно було здоровим, розповів сайт "Зелена садиба".
Ось що треба знати, щоб насіння було гарним і добре проростало.
Які сорти кращі і як уникнути перезапилення
Сортові томати – ідеальний вибір, бо вони передають свої ознаки майбутнім рослинам. Помідори здебільшого самозапильні, але вітер чи комахи (бджоли, джмелі) можуть перенести пилок з одного сорту на інший. Особливо ризик великий у спекотне літо.
Щоб зменшити ризик перезапилення, треба збирати насіння з кількох плодів одного сорту або закривати квітки марлею, або садити різні сорти томатів якнайдалі один від одного – не менше ніж на 10 метрів. Гібриди F1 для збирання підходять менш передбачувано – їхні нащадки часто не зберігають форми, смаку чи врожайності материнського сорту.
Вибір плоду і як отримати добре насіння
Плоди мають бути повністю достиглі, здорові, без ознак хвороб чи пошкоджень. Найкраще брати томати з першої або другої китицi, бо вони сильніші. Якщо плід зняли у стадії технічної стиглості, але він дозрів удома – насіння може бути придатним. А от зовсім зелений плід – не найкращий вибір: схожість такого насіння буде поганою або може бути нульовою.
Процес: ферментація, промивання, сушіння й зберігання
Витягування: розріжте помідор навпіл, ложкою дістаньте насіннєву масу із желеподібною оболонкою.
Ферментація (зброджування): масу з насінням покладіть у скляну баночку або стаканчик, додайте трохи води, накрийте марлею, залиште на один – три дні за кімнатної температури. Перемішуйте щодня; коли з'являться бульбашки або плівка – процес завершено. Це допомагає позбутися слизової оболонки, яка пригнічує проростання.
Промивання: додайте чистої води, перемішайте; повноцінні важкі насінини осядуть на дно, а порожні спливуть – їх зливайте разом зі "сміттям". Повторюйте стільки разів, поки вода не стане прозорою.
Сушіння: висипайте насіння тонким шаром на тарілку або папір, сушіть у затіненому, добре вентильованому місці – не на сонці. Періодично перемішуйте, щоб насіння не злиплося. Сушіння триває кілька днів.
Зберігання: сухе насіння складають у паперові пакетики або конверти, підписують сорт і рік збору. Найкраще зберігати в сухому прохолодному місці. Схожість насіння зберігається приблизно чотири –шість років.
Альтернатива – осіннє саджання цілого плоду
Якщо хочеться спростити справу, можна восени закопати цілий стиглий плід у ґрунт на глибину 10–15 см, присипати землею, замульчувати соломою або перегноєм. За зиму плід перегниє, насіння пройде природну стратифікацію, і навесні з'являться сходи. Вони часто виявляються міцнішими, ніж ті, що висівають у звичний спосіб.
Збір власного насіння – чудова можливість зберегти улюблені сорти томатів, контролювати якість і отримати врожай, який тішитиме смаком.
Гордон
