Чай – це освіжаючий напій, який приносить багато користі для здоров’я. Його вважають ключем до молодості і довголіття. Практика вживання чаю переплітається з багатьма традиціями і звичаями.
Відомо три основних сорти чаю: зелений, чорний і улун. Причому найбільш сприятливий вплив на здоров’я людини надає саме зелений чай, в якому міститься багато корисних мікроелементів, переконані фахівці.
Уточнюється, що оздоровчий ефект зеленого чаю в основному пояснюється вмістом в ньому поліфенолів. В цілому-це біологічно активні природні сполуки, що володіють корисним потенціалом для людини. У зростаючому чаї їх багато, проте частина фенолів після обробки втрачається. Частка поліфенолів в чайному листі може досягати 35%. Так, поліфеноли зеленого чаю можуть захистити від хвороб Паркінсона, Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань, кажуть експерти.
Більш того, споживання зеленого чаю також корисно для профілактики багатьох видів раку, наголошується в журналі:
- рак легень;
- рак нирки;
- рак шлунка;
- рак молочної залози;
- рак тонкої кишки.
Було також показано, що зелений чай зміцнює захисні сили організму проти серцевих захворювань. Хвороби серця – стани, при яких звужуються або блокуються кровоносні судини-є головною причиною смерті в усьому світі. Згідно з оглядом, чай знижує ризик серцевих захворювань в основному за рахунок зниження високого кров’яного тиску. Деякі дослідження на тваринах також припускають, що зелений чай може захистити від розвитку ішемічної хвороби серця за рахунок зниження рівня глюкози в крові і маси тіла.