U-News » Здоров'я » Медики вказали корисні та дуже шкідливі звички для здоров’я очей
Всі новини

Медики вказали корисні та дуже шкідливі звички для здоров’я очей

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, приблизно чотири з 10 дорослих у Сполучених Штатах мають високий ризик втрати зору.

Але багато захворювань очей можна вилікувати або запобігти їм, сказав доктор Джошуа Ерліх, доцент кафедри офтальмології та візуальних наук Мічиганського університету.

Ось дев’ять поширених переконань людей щодо здоров’я очей і те, що про них думають експерти.

Читання книги або розглядання електронного пристрою зблизька шкідливе для ваших очей

Правда. Наші очі не пристосовані до тривалого фокусування на об’єктах, розташованих поблизу нашого обличчя, сказала доктор Сяоін Чжу, доцент клінічного професора оптометрії та провідний дослідник короткозорості в Коледжі оптометрії SUNY у Нью-Йорку. Коли ми це робимо, особливо в дитинстві, це стимулює подовження очного яблука, що з часом може спричинити короткозорість.

Щоб зменшити навантаження на очі, доктор Чжу рекомендує дотримуватися правила 20-20-20: після кожних 20 хвилин уважного читання дивіться щонайменше 20 секунд на предмет, що знаходиться на відстані принаймні 20 футів (6 метрів). 

Читання в темряві може погіршити зір

Міф. Однак, якщо освітлення настільки тьмяне, що вам потрібно тримати книгу або планшет близько до обличчя, це може збільшити ризики, згадані вище, і призвести до втоми очей, що може спричинити біль навколо очей і у скронях, головний біль і труднощі з концентрацією. Але це зазвичай тимчасові симптоми, сказала доктор Чжу.

Більше часу на вулиці покращує зір

Правда. Деякі дослідження (здебільшого зосереджені на дітях) показують, що час на свіжому повітрі може зменшити ризик розвитку короткозорості, сказала Марія Лю, доцент кафедри клінічної оптометрії Каліфорнійського університету в Берклі. Експерти не зовсім розуміють, чому це так, але деякі дослідження показують, що яскраве сонячне світло може спонукати сітківку виробляти дофамін, який перешкоджає подовженню очей (хоча ці експерименти в основному проводилися на тваринах, сказала доктор Чжу).

Надлишок ультрафіолету може завдати шкоди зору

Правда. Є причина, чому експерти кажуть, що не варто дивитися на сонце.  Занадто сильний вплив ультрафіолетових променів A і B на сонці може “спричинити незворотне пошкодження” сітківки, сказав доктор Ерліх. Це також може збільшити ризик розвитку катаракти, додав він.

Занадто сильний вплив ультрафіолетового світла також може збільшити ризик розвитку раку в оці, сказав доктор Ерліх, хоча цей ризик низький. Носіння сонцезахисних або контактних окулярів, які блокують УФ-промені, може забезпечити захист.

Перерва в носінні окулярів може запобігти погіршенню зору

Міф. Деякі пацієнти, яким потрібні окуляри, кажуть Сафалу Ханалу, доценту кафедри оптометрії та зору в Університеті Алабами в Бірмінгемі, що вони не носять окуляри весь час, оскільки вважають, що це погіршить їхній стан. “Це неправда”, — сказав він.  Якщо вам потрібні окуляри, ви повинні їх носити.

Навіть трохи блакитного світла від екрану шкодить вашим очам

Міф. У той час як деякі дослідження показали, що вплив блакитного світла може пошкодити сітківку ока та потенційно викликати проблеми із зором з часом, жодні переконливі докази не підтверджують, що це відбувається при типовому впливі на людей, сказав доктор Ерліх. Також немає доказів того, що носіння окулярів, що блокують блакитне світло, покращить здоров’я очей, додав він.

Але екрани можуть погано впливати на зір іншими способами, зокрема, викликаючи сухість очей, сказав доктор Чжу. “Коли ми дивимося на екран, ми просто не моргаємо так часто, як повинні”, — сказала вона, і це може спричинити втому очей і тимчасову розмитість зору.

Куріння шкідливе для здоров’я очей

Правда. Результати дослідження у 2011 році пов’язали куріння з віковими захворюваннями очей у людей похилого віку, включаючи катаракту та вікову макулярну дегенерацію — хворобу, при якій частина сітківки руйнується та затуманює зір. Токсичні хімічні речовини в сигаретах потрапляють у кров і пошкоджують чутливі тканини очей, включаючи сітківку, кришталик і макулу, сказав доктор Ханал.

Морква корисна для очей

Правда. Хоча дієта, в якій багато моркви, не гарантує вам ідеальний зір, деякі дані свідчать про те, що поживні речовини в ній корисні для здоров’я очей.  Одне велике клінічне випробування, наприклад, виявило, що добавки, які містять поживні речовини, знайдені в моркві, включаючи антиоксиданти, такі як бета-каротин і вітаміни С і Е, можуть уповільнити прогресування вікової дегенерації жовтої плями.

Дотримання дієти, багатої на антиоксиданти, не обов’язково запобігатиме виникненню захворювання очей, але це може бути корисним, “особливо для людей з ранньою дегенерацією жовтої плями”, сказав доктор Ерліх.

Погіршення зору є неминучою частиною старіння

Міф. Доктор Ерліх сказав, що більшості причин погіршення зору в дорослому віці, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями, катаракту та глаукому, можна запобігти або вилікувати, якщо їх виявити рано. Якщо ваш зір починає слабшати, не відкидайте це як “просто старіння”, — додав він. За його словами, негайне відвідування офтальмолога (або регулярне, щороку) дасть вам найкращі шанси запобігти цим захворюванням.

Раніше ми писали, що розмитість зору, постійний головний біль та біль в очах, швидка втомлюваність під час роботи за комп’ютером можуть бути ознаками підвищеного або зниженого внутрішньоочного тиску. В нормі очі не повинні боліти, швидко втомлюватися, червоніти, набрякати тощо.

Підвищення або зниження внутрішньоочного тиску не є нормою, а тому потребує корекції. Як правило, спочатку пацієнтові призначають очні краплі, які нормалізують очний тиск. Якщо медикаментозна терапія не дає потрібного результату, розглядають лазерне або хірургічне лікування.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Микола Гнатюк колись все покинув і пішов у монахи: де наразі його молодший брат Анатолій
45 208
Щоденне вживання горілки: кардіолог визначив безпечну для серця норму
29 673
На Рівненській АЕС працює 64 людини з однаковим прізвищем: яким саме
28 681
Конфуз стався у прямому ефірі: від ведучих 1+1 "втік" стіл
28 671
Ми й досі в це віримо: фахівці розвінчали популярні міфи про горілку
27 544
Смішна пародія на Тищенка, який розбив телефон під час обшуку, поширюється по Мережі
18 707
НаКОЛЯдував: мережа вибухнула мемами після обшуків у нардепа Тищенка
14 375
Лікар назвав три кричущі ознаки раку, які чоловіки часто ігнорують
13 998
Російські полонені розповіли, навіщо вони прийшли з війною в Україну
13 256
Пережила на сцені не одну "маленьку смерть", а потім зникла із шоубізу: де тепер Марія Яремчук
12 853
Дерево розпиляли наполовину після сварки: тепер це туристична пам'ятка
11 988
Тищенко у суді розсмішив заявою про своє величне телевізійне минуле
11 297
Хлопець, який за 15 тисяч доларів перетворився на собаку, зустрів друга іншої породи
11 035
Кабмін змінив порядок держреєстрації та зняття з обліку автомобілів: деталі
0
Ухилянти з 16 липня ризикують залишитися без водійських посвідчень
0
Виросте зі звичайного банана: екзотична рослина, яка прикрасить квартиру
0
Чоловік ризикує опинитися у в'язниці, бо пофарбував будинок у рожевий колір
0
Виявляються зовсім не бюджетними: які авто до 10 тисяч доларів найдорожчі в обслуговуванні
0
10 найбільш незвичайних італійських спортивних автомобілів, про які ви ніколи не чули
0
Як діяти, коли в помідорів покрутилося листя: дійсно ефективні засоби
0
Ці методи 100% працюють: як швидко вивести бліх з будинку
0
Названо пари за знаком зодіаку, яким не варто проводити відпустку разом: загрожують конфлікти
0
Кеті Перрі у хутрі на голе тіло приголомшила своїм найвідвертішим виходом
0
Пережила на сцені не одну "маленьку смерть", а потім зникла із шоубізу: де тепер Марія Яремчук
0
Олена Кравець порівняла себе з мегазіркою світового масштабу
0
Де зараз та чим займається актор серіалу "Кріпосна" Олексій Яровенко, який родом з Білорусі
0
Хто більше хоче сексу – жінки чи чоловіки

Можливо, це нікого не здивує, але нове дослідження ...

Астрологи назвали топ-6 мужей-изменников по знаку Зодиака

Астрологи выделили знаки Зодиака, представителям которых ...

Три пари знаків Зодіаку, в сім’ях яких завжди будуть сварки

Як знайти ідеальних чоловіка або дружину — цим питанням ...