Правильне збирання квасолі передбачає не тільки вчасне знімання стручків. З рослиною в цілому потрібно поводитись правильним чином.
Так поширена практика висмикування куща з коренем багатьма городниками вважається хибною. Чому це так і як діяти натомість, розповіло видання "На пенсії".
Отже, квасолю краще не висмикувати з коренем, а зрізати. Так зберігається родючість землі й знижується ризик поширення хвороб. Такий дбайливий збір квасолі впливає не тільки на якість врожаю, а й на стан ґрунту. Якщо рослинам забезпечити належний догляд, наступні посіви будуть рости на здоровому і поживному субстраті.
Щодо часу збору врожаю, то стручки квасолі краще знімати в ранкові години. До вечора пошкоджені місця на кущах підсохнуть і не стануть осередком грибкових інфекцій. Адже вночі на рослини випадає роса, яка може стимулювати поширення інфекцій.
На початку серпня також радять видаляти всі квіткові грона з бутонами та верхівки пагонів. У виткої квасолі верхівку прищипують на рівні 2–2,5 м, інакше рослина продовжить рости далі і буде витягуватись аж до осені, а плоди не встигнуть дозріти.
Кущову квасолю під час збирання не слід виривати з коренем. Її обрізають, залишаючи в ґрунті кореневу систему з бульбочковими бактеріями. Ці мікроорганізми накопичують у землі азот і гумус, роблячи її більш родючою. Завдяки цьому після квасолі на ділянці добре ростуть інші культури і дають велику зелену масу навіть без додаткових підживлень.
Якщо ж вирвати кущ цілком, з корінням, разом із ним зникнуть і корисні бактерії, що значно знизить поживність ґрунту. Саме вони підтримують баланс елементів і підвищують врожайність овочів у наступних сезонах. Обрізані рослини також залишають землю більш захищеною від вимивання та ерозії під час дощів.