Батьківщиною цього напою вважається Китай, сьогодні він завойовує все більшу популярність у всіх куточках планети, оскільки є одним з найкорисніших. За словами вчених, він багатий потужними антиоксидантами і мінералами, які необхідні організму для правильної роботи.
Йдеться про зелений чай. Його листя можна не тільки заварити, щоб приготувати чай, але і подрібнити для коктейлів або десертів. Деякі кухарі додають його в страви з рису, макаронів або печеня.
Зелений чай завжди вважався корисним для здоров’я, але недавно дослідники з’ясували, що він знижує рівень «шкідливого» холестерину в організмі. В ході наукової роботи було встановлено, що в учасників експерименту, які споживали зелений чай щодня, загальний холестерин в крові падав в середньому на 7,2 мг/дл, а «шкідливий» – на 2,2 мг/дл.
На думку фахівців, такий ефект викликають поліфеноли катехіну, зокрема галлат епігаллокатехіну (EGCG). EGCG вважається сильним антиоксидантом, який здатний пригнічувати ріст навіть ракових клітин і перешкоджати утворенню тромбів.
Головна причина, по якій зелений чай є найкращим вибором для здорового харчування, полягає в його мінімальній обробці. Листя зеленого чаю обробляються парою, а не ферментуються, як у чорного чаю і улуна. Таким способом запобігається окислення EGCG, в результаті чого катехіни стають більш концентрованими.
Хоча зелений чай не «прописують» для зниження рівня “поганого” холестерину, докази його ефективності очевидні. При регулярному вживанні зелений чай запобігає серцеві захворювання і знижує ризик передчасної смерті.