Болгарський перець – це не просто чудове доповнення до багатьох страв. Він – джерело поживних речовин, які необхідні нашому організму. Але чи весь перець однаково корисний і смачний? Чи залежать його властивості від кольору?
Кожен колір болгарського перцю має свою унікальну користь для здоров’я.
Червоний перець
Високий вміст вітаміну С сприяє зміцненню імунної функції та вироблення колагену, що дуже важливо для здоров’я шкіри. Також дослідження показали, що він може допомогти зменшити біль у колінах при артриті.
Низькокалорійний, корисний для схуднення.
Вітамін А підтримує зір та імунну систему. А вітамін В6 покращує роботу мозку.
Калій покращує здоров’я серця.
Саме цей перець особливо багатий антиоксидантами, такими як бета-каротин і лікопін. Вони зміцнюють імунітет, зменшують запалення та знижують ризик хронічних захворювань.
Жовтий перець
Низькокалорійний, тому корисний для тих, хто сидить на дієті.
Багатий на вітаміни А, В6 і С, які мають вирішальне значення для імунітету, зору та роботи мозку.
Містить калій і фолієву кислота, які сприяють здоров’ю серця.
Сприяє гарному травленню та запобігає закрепам.
Відомий своїми протизапальні властивості завдяки вмісту антиоксидантів і, зокрема, каротину. Це допомагає захистити клітини від пошкодження і запобігти дегенеративним захворюванням (рак, діабет, хвороби серця і судин).
Зелений перець
Багатий вітаміном С, який необхідний для підтримки імунітету та утворення колагену.
Містить вітамін К, який сприяє здоров’ю кісток і серця. Вітамін А покращує зір і здоров’я шкіри.
Фолієва кислота підтримує поділ клітин і синтез ДНК. А калій який допомагає регулювати артеріальний тиск.
Зелений перець – джерело антиоксидантів, таких як лютеїн і зеаксантин. Вони підтримують здоров’я очей і захищають шкіру від вікових пігментних плям.
Завдяки вмісту клітковини також може захищати від захворювань травної системи, таких як рак товстої кишки та запалення кишечника.
Який кращий?
Вчені сходять на думці, що червоний болгарський перець – найкращий вибір. Він вважається максимально дозрілим, а тому має найвищий вміст поживних речовин. Зокрема, в ньому багато бета-каротину, який підтримує здоров’я очей.
Жовтий перець містить максимум вітаміну С.
Зелений перець традиційно вважається аутсайдером. Однак вчені й дієтологи радять вживати перець усіх кольорів, щоб отримати від нього максимальну користь.
За смаковими якостями так само лідирує червоний – він більш солодкий. Зелений трохи гіркуватий. А жовтий універсальний.