Запалення в організмі з часом може стати хронічним. І в цьому випадку у вас можуть розвинутись хвороби серця, артрит, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, деякі різновиди раку.
Крім того, хронічне запалення здатне прискорити процес старіння. Перешкодити цьому можуть певні продукти.
Експерти-дієтологи перерахували овочі, які найкраще допомагають впоратися із запаленням та сповільнити старіння.
Морква. У ній у будь-якому вигляді міститься багато поживних речовин. Входить до складу моркви бета-каротин, який потрібен для утворення вітаміну А. При цьому відомо, що вітамін А підтримує стан шкіри та кісток, особливо з віком, має протизапальний ефект.
Болгарський перець. Це універсальний овоч, який ви можете їсти у свіжому вигляді або додати до якоїсь страви. Багатий такий перець вітамінами А та С, які вважаються натуральними антиоксидантами. Завдяки високому рівню антиоксидантів болгарський перець має протизапальні властивості.
Броколі. У дослідженні, опублікованому в Clinical Nutrition, зазначається, що паростки брокколі можуть знижувати маркери запалення – С-реактивні білки. У цій капусті багато природних сульфурофанів антиоксидантів, а також кальцію, клітковини, води.