Готувати їжу без спецій можливо. Але навіщо? Вона буде дуже прісною, несмачною, і не сказати, що кориснішою. Тож зі спеціями краще. Звісно, якщо ви купите якісні приправи, а не "пародію" на них.
Спеції можуть перетворити звичайну страву на кулінарний шедевр. Звісно, для того треба вміти їх підібрати та кинути потрібну кількість, щоб не було замало чи забагато. Але навіть якщо ви ідеально з усім вгадаєте, то в страві все одно можуть бути недоліки. Чому? Через неякісні спеції. Причому проблема може бути не в тому, що виробник використав неякісні інгредієнти чи обладнання. Причиною може бути підробка.
Так, навіть спеції можуть підробляти, бо це вигідно. Достатньо взяти дешеві інгредієнти, зробити імітацію продукту та отримувати надприбутки. І якщо немає належного контролю, то такі махінації робитимуться масово. Тому покупцям потрібно уважно дивитися на те, що вони купують для приготування страв.
Чемпіоном серед фальсифікатів є шафран. Він коштує настільки дорого, що охочих підробити його завжди багато. Способів махінацій існує безліч. У кращому випадку ви купите щось їстівне та пофарбоване. В гіршому замість шафрану ви отримаєте синтетику. Визначити підробку можна за формою та ароматом. Останній у підробках майже відсутній або неприємний. А в оригінальному шафрані він дуже гарний, солодкуватий.
Мускатний горіх – ще один фаворит шахраїв. Його можуть мішати з аналогічними, але дешевшими горіхами. І це в кращому випадку. Іноді в пакетик додають навіть товчену цеглу, щоб збільшити об’єм. На щастя, виявити обман просто: справжній мускатний горіх має насичений запах.
Куркуму також люблять підроблювати. Причому іноді до неї додають компоненти, які не лише не мають нічого спільного зі справжньою куркумою, але ще й можуть шкодити організму. І навіть чорний перець іноді домішують чимось іншим, аби збільшити об’єм та отримувати більше грошей.
Щоб уникнути підробок, не варто купувати спеції в сумнівних місцях. Наприклад, за кордоном ви не знаєте, які продавці та ринки заслуговують довіри. Тож не варто везти з азійських країн “сувеніри”, якщо ви не впевнені у їхній якості. Та й в Україні не треба замовляти приправи в інтернеті, особливо якщо їх пропонує маловідомий продавець. Краще брати все у великих торгових мережах.