Синій колір чорниць може знижувати ризик серцево-судинних захворювань на 20% — про це йдеться у нещодавньому дослідженні. Вчені виявили, що щоденне вживання 200 грамів чорниць протягом місяця (приблизно одна велика упаковка) покращує функцію кровоносних судин і знижує артеріальний тиск у здорових людей.
Як свідчать результати, чорниці можуть бути настільки ж ефективними, як і лікарські препарати, які зазвичай призначають для боротьби з високим тиском. І все завдяки чарівній речовині — антоціаніну, який надає ягоді її характерного синього кольору.
Високий артеріальний тиск — провідна причина серцевих захворювань. Якщо його не контролювати, це може призвести до інфаркту, інсульту чи ураження нирок. Дослідники з Королівського коледжу Лондона проаналізували вплив щоденного вживання соку чорниці протягом одного місяця — і результати можуть стати справді рятівними.
Керівниця дослідження докторка Ана Родрігес-Матеос зазначила: «Хоча найкраще споживати цілі ягоди, наші дані показують, що більшість позитивних ефектів пояснюються саме антоціанінами. Якби зміни у функції судин, які ми спостерігали після щоденного вживання чорниць, зберігалися впродовж життя, це могло б зменшити ризик серцево-судинних захворювань на 20%».
Докторка пояснила, що чорниці багаті на поліфеноли — зокрема антоціани, а також містять проціанідіни, флавоноли, фенольні кислоти, клітковину, вітаміни й мінерали. Спершу ці ягоди вивчали з точки зору позитивного впливу на когнітивні функції в літньому віці, однак останні дані свідчать, що вони також покращують стан серцево-судинної системи.