Листя малини, яке залишається на кущах після збору врожаю – можна використати із користю.
Як правильно його збирати для чаю і на що звернути особливу увагу при заготівлі.
Як правильно збирати листя малини для приготування чаю взимку
Якщо на вашій ділянці облаштований малинник – то окрім врожаю ягід з нього можна зібрати цілу купу ароматного листя для приготування чаю взимку. Але не кожен листочок для цього напою підходить. Перевагу слід надавати молодим та яскраво-зеленим листочкам, причому збирають їх подалі від доріг та жвавих місць, де багато машин.
Зазвичай листочки малини збирають на початку літа, коли вони тільки з’являються. Однак для цього процесу також підходить і період наприкінці серпня чи у вересні або жовтні – коли надворі вирує бабине літо.
Під час збору важливо звертати увагу на якість малинового листя. На його поверхні не повинно бути жодних плям, отворів чи слідів життєдіяльності шкідників. Саме в зеленому та молодому малиновому листячку – найвища концентрація корисних речовин, які передадуться і напою під час заварювання взимку.
Перед збиранням переконайтесь, що малинник знаходиться у правильному місці, подалі від доріг та промислових зон. Для зрізання листя використовуйте або ножиці, або гостро наточений секатор. Обережно зрізайте його з кущів та не в якому разі не обривайте руками. Половинку листового черенка обов’язково лишайте на кущі – щоб не пошкодити пагони і надати їм можливість сформувати здорові плодові бруньки на наступний сезон.
Зібране малинове листя потрібно ретельно висушити. Розкладіть його тонким шаро на тканині або деко. Поставте в тепле, безвітрене місце чи увімкніть електричну духовку на навелику температуру.
Коли листя малини висохне – забезпечте йому довготривале зберігання. Для цього покладіть заготовку до чаю у полотняні мішечки або керамічний посуд, який щільно закривається кришкою.
І ось, коли зимові холоди настануть – діставайте чарівний мішечок чи посуд і заварюйте чай з малинових листочків. На 500 мл гарячої води (не окропу, з температурою 85-90 градусів) буде достатньо взяти лише 2-3 столових ложки висушених малинових листочків.
Після заварювання дайте чаю настоятись десь 15-20 хвилин і можете смакувати. Цей напій буде корисним для здоров’я та зміцнить імунітет у зимові холоди.