Автори Instagram-блогу "Все росте" 7 листопада розповіли, як правильно зібрати капусту, щоб вона гарно зберігалася до весни.
Коли прибирати капусту
Оптимальний час – кінець жовтня або початок листопада, коли температура тримається приблизно 0…+5 °C і вже були перші легкі заморозки (до -2 °C).
"Такі холодні ночі підвищують вміст цукрів, роблять качани щільнішими й краще придатними до зберігання", – пояснили городники. – Не варто чекати сильних морозів – при -4 °C і нижче верхні листки підмерзають, і в місцях обмороження потім з'являється гниль".
Якщо прогнозують сильне похолодання, капусту можна викопати з коренем і тимчасово тримати під навісом або у прохолодному сараї, поки підготуєте погріб.
Як зрізати качани
Викопуйте або зрізайте капусту в суху погоду, адже капуста, зібрана мокрою, швидко вкриється цвіллю. Обрізаючи корінь, залиште качанчик завдовжки 3–4 см. Також обов'язково залиште два-три щільні покривні листки, які будуть природним захистом від пересихання.
"Після зрізання не кидайте качани на землю – від ударів можуть з'явитися мікротріщини і зберігання буде коротшим", – попередили городники.
