U-News » Суспільство » Чому в країнах з високим рівнем щеплень від COVID більшає хворих і чого чекати Україні
Всі новини

Чому в країнах з високим рівнем щеплень від COVID більшає хворих і чого чекати Україні

Велика Британія з 75% щеплених проти COVID-19, США – з 50% і ще низка країн на порозі нової хвилі пандемії. Чого ж тоді чекати Україні?

У світі після нетривалого затишшя почала рости кількість хворих на COVID-19. При чому це стосується і країн з високими показниками вакцинації – Велика Британія, Ізраїль, Німеччина, США. Деякі країни вже починають щеплювати групи ризику третьою дозою, пише Liga.

Про те, чому зростає кількість хворих на COVID-19 попри масову вакцинацію, LIGA.Life розпитала співзасновника Українського центру охорони здоров'я Павла Ковтонюка та імунолога Бориса Донського. Головний санітарний лікар Ігор Кузін наразі не знайшов часу на коментар, утім, ми чекаємо його відповіді.

Павло Ковтонюк

співзасновник Українського центру охорони здоров'я

У цих країнах наразі відбувається циркуляція вірусу в невакцинованих когортах. Бачу по США, що там понад 90% всіх кейсів (хворих – Ред.) – це не вакциновані, відповідно, молодші. В Америці є штати, де невисокий рівень вакцинації, тому там госпіталізації теж ростуть, бо є невакциновані старші люди і з хронічними захворюваннями.

В Європі, наприклад, де вже провакцинували під 100% з груп ризику, низькі показники госпіталізації і смертність нижча.

Є чіткий зв'язок між вакцинацією в пріоритетних групах і показниками госпіталізації і смертей, проти яких ми боремось.

Деякі країни почали колоти третю дозу вакцини. Вважаю, це політичне рішення. Доказів, консенсусу наукового щодо ефективності на сьогодні немає. Немає і зворотних доказів, що це шкідливо.

Тому країни, які зараз це роблять, це їхнє внутрішнє рішення. Мені здається, що фактором тут виступає те, що ці країни мають багато вакцин. Навряд це єдина причина, але це їх підштовхує до цього рішення. Третя доза фактично закріплює результати перших двох. І зменшує до надзвичайної позначки ймовірність переносити чи хворіти.

Але ми ж знаємо, що є все таки ризик, що вакциновані двічі можуть або безсимптомно захворіти, або з легкими симптомами.

Безумовно, послаблення карантинних обмежень допомагає поширенню коронавірусу. Скажімо, в США дебати серйозні довкола того, чи повертати карантинні обмеження.

Якщо по країні в цілому є 50% вакцинованих двома дозами, то якщо подивитись всередину – є штати, де 70% і більше, а є – де 30%. І там ситуація загрозлива. Наприклад, Техас, там госпіталі вже починають переповнюватись.

І там суспільство звикло до того, що карантинні обмеження послаблені, вони вже ходять без масок. Зараз їм повертають маски – росте незадоволення. Непроста ситуація. Можливо, десь зарано ці штати скасували обмеження.

З цим треба бути дуже обережним, бо повертати їх потім дуже важко. Хоча скасовувати легко. Але для України це все (послаблення обмежень карантинних – ред.) дуже далекі перспективи.

В Україні на осінь очікувано будуть хворі, госпіталізації, смерті, бо наш рівень вакцинації не дозволяє нам ефективно зупинити цю хвилю.

Плюс є вже Дельта. Це значить, що рано чи пізно критична маса людей, яка його переносить, утвориться і з цього й почнеться вибух кількості випадків, як ми бачимо в Європі.

Хороші новини – у нас зараз пришвидшується кампанія, нарешті вона схожа на кампанію, це радісно бачити. Але водночас, оскільки більшість нашого населення не цікавиться іншими країнами, у нас складається враження, що ми добре вакцинуємося. Насправді ми далі на останньому місці.

При таких темпах вакцинації нам навіть до кінця року нічого не світить.

Є й погана новина – приклад європейських країн, які теж не є дуже розвиненими, наші сусіди: Молдова, Румунія, Болгарія, Боснія, Сербія. В них в якийсь момент зупинилася динаміка (вакцинації – ред.), просто заморозилася.

Є певний рівень населення, який готовий активно вакцинуватися. Є певна спроможність держав проводити швидкість кампанії, але в якийсь момент воно вичерпується і ентузіазм населення, і спроможність держави. І кампанії просто заморожуються.

В Болгарії зараз, наприклад, близько 15% людей вакциновані двома дозами, а одною дозою – майже ніхто. Люди перестали йти в центри вакцинації.

Те саме в Румунії – до 20% довакцинували і все стало. В Польщі так само, але там встигли майже 50%. В Сербії – під 40%. В Угорщині – під 60%.

Тобто якісь країни "вистрибнули" з цієї пастки, хоча б якусь частину провакцинували, а такі країни, як ми, Болгарія, Молдова, в пастці, бо не провакцинували багато людей.

І, схоже, коли у нас закінчаться ентузіасти, уряду доведеться вживати якихось екстраординарних заходів, щоб підтримувати темпи. Думаю, ми зупинимося десь на 10-15%, це люди, які активно хочуть вакцинуватись. Потім приступимо до вакцинації людей, які не дуже хочуть, але якщо треба – підуть. І після почнуться проблеми.

Борис Донськой

імунолог

Тут відразу декілька причин (росту захворюваності – Ред.): коли у вас понад 50% вакцинованих, все одно досить велика доля невакцинованих, як не крути. Друга причина – вірус Дельта почав трохи змінюватися і ефективність захисту від інфікування теж знижується.

Третя – якщо щеплення мало б гарантувати ваш захист від одноразових контактів епізодичних, а у вас цих контактів з хворими набагато більше, то і навантаження на систему захисту більше і вона слабше впорається.

Поєднання цих трьох факторів – змінений вірус, збільшення соціальних контактів, невакцинована частина населення – показує нам, що скоріш за все масовим щепленням ми не зупинимо епідемію, не знищимо цей коронавірус.

По-перше, ми все одно не досягнемо 100% вакцинованих, по-друге, якщо досягнемо майже 100%, інфікуватися люди продовжують не так активно, але достатньо активно. Тому від інфікування захист невеликий. Проте захист прекрасний від потрапляння в реанімацію і смерті для тих, хто має високі ризики.

І якщо їх адресно прощепити, то коли прийде до нас хвиля і будемо виявляти багато захворюваностей, виявляти будемо багато первинних випадків. Але при цьому у нас будуть порожні реанімації.

Були ідеологи і сподівання, що людина, яка отримає дві якісні дози вакцини, не зможе інфікуватися і інших інфікувати.

Проте вірус змінився, ефективність не для всіх груп однаковою виявилася. І створити абсолютно нечутливу до вірусу популяцію в одній країні майже неможливо. Але поступово знизити смертність і захворюваність можливо. І якраз досвід країн, де 50% вакциновані, показує, що захворюваність є і зростає, а смертність непропорційна, набагато нижча.

Порівняйте малощеплені країни, як наш північний сусід, і де високий рівень щеплень – Велика Британія. В останніх тільки кількість померлих на два порядки нижча.

Це показує, в яких групах вакцини справді корисні. Якщо ми прищепимо всю молодь, все одно не отримаємо низьких рівнів захворюваності, а смертність буде така сама, бо не молодь створює потрапляння в реанімації і смертність, а люди похилого віку, або з хронічними захворюваннями. Подивіться, які цифри щеплення у саме цих категоріях – вони найнижчі.

Ми щеплюємо масово абсолютно не тих.

Я не проти, щоб щеплювали молодь, бо для них теж є ризики. Але це не основна фокус-група. Фокус-групу треба стимулювати, доплачувати, благати. Все ж сподіваюся, що часу трохи є, і темпи вакцинації будуть підвищені і фокусні групи будуть щеплені.

Якби хтось взяв на себе відповідальність за якусь акцію – депутати чи якісь фонди.

Зараз дай пенсіонерам по 100$ за щеплення і ми за три місяці щепили б 2 млн пенсіонерів, і врятували б 200-300 000 життів.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 261
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 911
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 864
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
16 559
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
13 858
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 499
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 003
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 223
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
8 965
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 668
Лушпиння цибулі та соснові гілки продовжать плодоношення огірків до заморозків
8 647
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 268
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 736
Коли День жінок-мироносиць 2024: дата, що означає свято й кого вітати у цей день
0
У Вовчанську окупанти розстріляли чоловіка на інвалідному візку
0
Як будували перші станції київського метро: унікальні архівні кадри з-під землі (відео)
0
Перший офіційний портрет короля Чарльза III викликав хвилю мемів: до чого тут борщ
0
Багатодітний батько та артист: чи перебуває в Україні та чим займається Олег Скрипка
0
Автомеханік розкрив секрет, що подовжує термін служби ременя ГРМ
0
У мережі показали унікальний Запорожець з іномарочним дизайном
0
Експерти назвали десять найпоширеніших причин, через які ламаються автомобілі
0
Що робити, якщо перегрівся автомобіль і під капотом "закипіло"
0
Не купуйте їх наступні 5 років: які авто невигідно брати у 2024 році
0
Mercedes має намір повернути старі імена своїм моделям
0
Мережі здивував кіт із двома парами вух (ФОТО)
0
5 причин, чому не варто купляти домашнім улюбленцям корм на вагу
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...