U-News » Здоров'я » Названо корисний продукт, який допоможе обійтися без м’яса
Всі новини

Названо корисний продукт, який допоможе обійтися без м’яса

Сочевиця дуже корисна для людей з діабетом, підвищеним артеріальним тиском і високим рівнем холестерину. Ця їжа багата білком і макроелементами. У той же час, на думку експертів, сочевиця шкідлива для людей, які страждають на подагру, оскільки містить пурин. Автор пояснює, коли можна їсти цей продукт.

Кому підходить сочевиця, а кому вона шкодить? Відповідь на це питання ви знайдете в нашій статті на додаток до докладної інформації про сімейство зернобобових, до якого належить сочевиця.

На думку німецького експерта в області харчування Ані Швінгель Екснер, сочевиця корисна для людей з діабетом, підвищеним артеріальним тиском і високим рівнем холестерину.

Як зазначає Екснер, сочевиця, як і більшість зернобобових, багата харчовими волокнами, що допомагають стабілізувати рівень цукру в крові, продовжити відчуття ситості і стимулювати травлення. Крім того, вона містить велику кількість вітамінів групи В і заліза.

Сочевиця багата білком. У сухому вигляді на нього припадає 20% продукту, а в приготованому – від 5 до 9%.

Поєднуючи сочевицю з крупами, цільнозерновим хлібом і макаронами, можете бути впевненими: ви постачаєте організм всіма необхідними для його нормального функціонування білковими елементами без будь-якої потреби в м’ясних і молочних продуктах. З цієї причини сочевиця є ключовим компонентом дієти вегетаріанців.

У той же час, за словами німецького експерта, сочевиця шкідлива для людей, які страждають на подагру, оскільки містить пурин. Вступаючи в організм, він перетворюється в сечову кислоту, що, в свою чергу, призводить до загострення проблем з подагрою.

Всесвітній день зернобобових

Щорічно 10 лютого світ відзначає Всесвітній день зернобобових, і в поточному році акцент був зроблений на заохоченні молоді у створенні стійких сільськогосподарських і продовольчих систем.

Організація Об’єднаних Націй на своєму веб-сайті зазначає: “зернобобові культури і бобові в цілому сприяють стійкості продовольчих систем, і є одним з основних елементів здорового харчування. Ці види є основою для диверсифікації сільськогосподарських виробничих систем, сприяючи вирішенню завдання щодо поліпшення виробництва. Зернобобові культури особливо важливі для стійкого рослинництва завдяки їх здатності фіксувати атмосферний азот і в деяких випадках покращувати оборот фосфору, сприяючи тим самим оптимізації використання поживних речовин в грунті і поліпшенню стану навколишнього середовища”.

Зі свого боку, Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила: “зернобобові сприяють забезпеченню стійкості агропродовольчих систем з економічної, соціальної та екологічної точок зору. При цьому для успішного впровадження системи сільського господарства, заснованої на зернобобових культурах, в будь-якій стратегії центральне місце має відводитися молоді”.

“Молодому поколінню під силу об’єднати застосування традиційних методів ведення сільського господарства з новими технологіями, що допоможе зробити сільське господарство більш стійким і орієнтованим на поліпшення якості харчування. Молодь також може сприяти популяризації зернобобових, знаходячи нові можливості для розвитку своєї справи у всіх ланках виробничо-збутового ланцюжка ” – стверджує Продовольча і сільськогосподарська організація.

Що таке зернобобові?

Зернобобові культури-це бобові рослини, плоди яких збирають виключно з метою використання їх сухих зерен. За даними ФАО, найбільш поширеними видами зернобобових є квасоля, горох і сочевиця.

Зернобобові входять до складу страв кухонь усього світу, від середземноморського хумуса до традиційного англійського сніданку (тушковані боби) і Індійського дала (горох або сочевиця).

До них не відносяться культури, які збирають зеленими (наприклад, зелений горошок, стручкова квасоля), оскільки останні класифікуються як овочі. Також виключені культури, які використовуються в основному для вилучення масла (наприклад, соєві боби і арахіс), і бобові, які використовуються виключно для посіву (наприклад, насіння олеандра і люцерни).

Звичайні бобові культури включають всі види сушених бобів, такі як червона квасоля, лімська квасоля, біла квасоля і боби. До них також відносяться нут, сорт квасолі “чорне око” і горох, а також всі різновиди сочевиці.

Користь зернобобових

За даними ФАО, бобові містять мало жиру і не містять холестерин, що може сприяти зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань. У зернобобових культурах також мало натрію. Хлорид натрію, або кухонна сіль, сприяє підвищенню артеріального тиску, тому цього можна уникнути, вживаючи в їжу продукти з низьким вмістом натрію, наприклад, зернобобові.

Крім того, вони є важливим джерелом рослинного білка. Кількість білка в варених зернобобових можна підвищити, змішуючи їх з різними крупами, наприклад, рисом.

Зернобобові є хорошим джерелом заліза. Дефіцит останнього є однією з найбільш поширених ознак неповноцінного харчування і причиною анемії. Щоб поліпшити засвоєння заліза, рекомендується поєднувати бобові з продуктами, що містять вітамін С (наприклад, лимонний сік з каррі з сочевиці).

Зернобобові культури багаті калієм, який підтримує роботу серця, м’язів і грає важливу роль в травленні. Вони також багаті клітковиною, необхідною для підтримки здоров’я травної системи і зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Не варто забувати і про вміст в них високого рівня фолієвої кислоти, що відноситься до вітамінів групи В. Вони зустрічаються в багатьох продуктах харчування і вважаються незамінними для здорового функціонування нервової системи. Особливо важлива фолієва кислота під час вагітності для запобігання різних дефектів плода.

Зернобобові культури є доступним джерелом білка і мінералів для більшої частини сільського населення світу.

Вони мають низький глікемічний індекс, допомагають стабілізувати рівень цукру та інсуліну в крові, що робить їх підходящим продуктом для людей з діабетом і бажаючими контролювати свою вагу.

Зернобобові культури не містять глютен, завдяки чому ідеально підходять людям з його непереносимістю.


Читають Коментують
Американка приїхала в Україну та не стримала емоцій через "типову" українську хату
26 654
"Солдат Путіна" знову впав рачки перед господарем: мережа сміється
23 111
55-річний чоловік втік із нареченою неповнолітнього сина та одружився з нею: як виглядає пара
20 049
Знайдіть відмінності: дипломат висміяв Путіна двома фото і натякнув на двійників
16 891
Шість ранніх ознак того, що печінку вже пошкоджено через алкоголь
16 107
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
15 950
Падалко розсекретила адресу Ротару й публічно звернулася до співачки
15 279
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
13 840
Нестандартну рибу виловили в Дніпрі: вона могла потрапити з Америки
11 297
В Росії анонсували перший "невольничий ринок"
10 535
В Україні переглянуть тариф на електроенергію: коли можливе підвищення
9 832
Медики перерахували 3 кращих напої на порожній шлунок
9 810
Путін став посміховиськом, привітавши росіян із Днем фізкультурника
9 809
На ці китайські знаки Зодіаку чекає раптова удача 9 серпня
0
Названо 5 знаків Зодіаку, які зможуть розв'язати свої проблеми до кінця серпня 2025 року
0
Пенсійний секрет: як збільшити виплату на кілька сотень
0
Оля Цибульська у річницю шлюбу показала свого чоловіка та пригадала, яким було їхнє весілля 10 років тому
0
Ці знаки Зодіаку зовсім скоро здійснять свої найзаповітніші мрії та знайдуть справжнє щастя
0
"Він від мене ховався": Анжеліка Рудницька пригадала конфлікт з Кузьмою
0
Три простих способи заточити кухонну тертку в домашніх умовах
0
Пʼяний безхатько в шльопанцях обігнав професіоналів у забігу на 8 кілометрів
0
Чому огірки стають гіркими: городники назвали причини погіршення смаку
0
Оксана Білозір розкрила правду про стосунки з другою дружиною Ігоря Білозіра після його смерті
0
Хлопчик із Британії не п'є воду вже п’ять років: мама розповіла, чому він відмовляється від неї
0
Унікальний напій: про корисні властивості кави розповіли вчені
0
Буданов розповів, що силоміць змушує робити своїх підлеглих, якщо бачить, що вони "не витягують"
0
Глаукома: тихий викрадач зору

Глаукома є одним із найпоширеніших та найнебезпечніших ...

Як зробити патчі з огірків: підходять навіть алергікам і людям із чутливою шкірою

Огіркові скибочки на шкіру навколо очей — один із ...

Топ-5 суперфудів, які має їсти кожна жінка: перевірте свій раціон

Деякі продукти харчування обов'язково мають бути у раціоні ...