Цей напій може принести не лише користь, а й шкоду.
Знижує ризик інсульту
Чорний чай корисний здоров'ю. Він містить цінні поліфеноли, що мають протиракові та протизапальні властивості. Згідно з дослідженням британських учених, споживання трьох чашок цього напою щодня знижує ризик серцевих захворювань та інсульту. Чорний чай підтримує травну систему, зміцнює імунітет, очищає організм від токсинів та знижує рівень холестерину. Однак іноді він викликає побічні ефекти, такі як нудота та біль у животі.
Викликає запаморочення та болі
Чай не можна пити на голодний шлунок. До його складу входять інгредієнти, що згубно впливають на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Дубильні речовини, які в листі відповідальні за гіркий смак, мають в'язку дію. Це може спричинити подразнення травної системи та спричинити нудоту, болі в животі, а в деяких випадках — і блювання. Чай, випитий натще, також може викликати запаморочення та печію. Чутливим особам для появи нудоти достатньо зробити кілька ковтків міцного чорного чаю.
Вимиває вітаміни
Нудота або блювота після вживання чаю, як і кави, також можуть бути спричинена його міцністю. Люди, які п'ють багато чаю, також можуть відчувати психічні симптоми, такі як підвищена тривожність та паніка. Це пов'язано із вмістом кофеїну в чайному листі. Як і у випадку з кавою, надмірне вживання чаю може вимивати з організму вітаміни та мінерали (у тому числі магній, дефіцит якого негативно позначається на психічному стані).
Оптимальна щоденна кількість чаю індивідуальна. Проте лікарі радять випивати на день не більше 300 мг (близько 3 чашки). І радять пити його без цукру та солодкого.