Ендокринолог Юлія Шишкова розповіла, що овес дає людському організму білок, магній, фосфор, кальцій, залізо, натрій, цинк, вітаміни групи В, вітамін Е, амінокислоти, антиоксиданти.
Також медик зауважила, що вівсяна крупа містить особливий тип харчових волокон – бета-глюкани, здатні зв’язуватися з холестерином у кишечнику та виводити його природним чином. Завдяки цьому вівсянка сприяє профілактиці підвищеного холестерину у крові.
З урахуванням здатності вівса знижувати холестерин, його вживання рекомендується для зміцнення здоров’я серцево-судинної системи.
Шишкова додала, що людям із діабетом, ожирінням вживання вівсянки допомагає повільніше засвоювати вуглеводи. Це, в свою чергу, продовжує відчуття ситості, захищає від переїдання.
Також вівсянка корисна для печінки.
Фахівець уточнила, що найбільшу користь приносять цілісні зерна та порадила не їсти каші швидкого приготування.
Якщо говорити про користь вівса для шлунка, ендокринолог повідомила, що на травний тракт добре діє саме його відвар.
Загалом, вважає експерт, все ж таки неможливо однозначно назвати якусь одну виключно корисну у всьому крупу. Ту ж вівсянку не слід їсти частіше за три рази на тиждень через вміст фітинової кислоти, що погіршує всмоктування деяких мікроелементів.