Обсмажування надає продуктам найяскравіший смак, особливо якщо готувати на вершковому маслі. Але часто зустрічаються попередження, що це небезпечно, бо масло горить і виділяє канцерогени.
У вершкового масла одна з найнижчих температур димлення. Тому смажити на вершковому маслі можна, але тільки ті продукти, які не вимагають високих температур. Як тільки масло перегрівається і починає диміти, в ньому починають вироблятися канцерогени. Ці речовини провокують онкологічні захворювання. Коли тваринні жири починають підгорати, в них утворюються трансжири — продукт піддається радіолізу, це процес, при якому утворюються вільні радикали, — розповіли медики.
Щоб не нашкодити здоров'ю, потрібно вибирати якісне масло, не гріти сильно сковороду, використовувати його в невеликих кількостях. Крім того, якщо воно починає диміти і набувати коричневого кольору, необхідно вершкове масло вилити і не використовувати.
Також лікарі радять не зловживати вершковим маслом для смаження, бо є ризик скупчення канцерогенів в організмі. Для теплової обробки краще підходять рослинні олії.
При цьому саме по собі вершкове масло в невеликих кількостях дуже корисне. У ньому міститься велика кількість насичених жирних кислот, антиоксидантів, які уповільнюють старіння, а також вітамін D, необхідний для засвоєння кальцію і зміцнення імунітету.