U-News » Здоров'я » Як правильно готувати бобові, щоб не страждало травлення
Всі новини

Як правильно готувати бобові, щоб не страждало травлення

При вживанні бобових – квасоля, горох, сочевиця, нут – організм отримує різноманітні корисні мікроелементи та вітаміни, якими можна неабияк запастися без ризику набрати зайву вагу.

При цьому такий рослинний продукт має свої недоліки, пов’язані з травленням. Втім, є деякі секрети приготування, які допоможуть їх позбавити.

Чим корисні бобові

Бобові рекомендують для профілактики серцево-судинних захворювань, ожиріння та цукрового діабету. Вони розширять раціон корисними рослинними продуктами.

Сочевиця, нут та квасоля є лідерами за вмістом вегетаріанського білка в рослинних продуктах. У приготовленому вигляді ці бобові містять 5-8 г білка на 100 г продукту.

Містять складні вуглеводи, клітковину, важливі вітаміни, особливо групи В та мінерали, мають високий вміст фолієвої кислоти та заліза.

Мають багато клітковини – близько 7-10 г на 100 г готового продукту. Саме клітковина допомагає травленню, покращує виведення токсичних речовин із організму.

Усі бобові відносяться до продуктів з низьким глікемічним індексом 20 – 35, містять мало жирів (від 0,5 до 3 г на 100 г готового продукту).

Які недоліки у бобових

Містять фітати – речовини, що заважають засвоєнню мінеральних елементів (заліза, цинку, кальцію, магнію, фосфору).

Ще до складу бобових входять інгібітори протеаз, які не дають повноцінно засвоюватись білкам (у бобових він засвоюється на 65-70% порівняно з білком тваринного походження – у м’ясі, яйцях).

Бобові містять галактоолігосахариди та фруктани – це харчові волокна, які організм не може перетравити самостійно. Цим займаються бактерії кишечника, і в процесі розщеплення речовин виділяються гази, що викликають здуття живота і навантажують систему травлення.

Як знизити негативний вплив бобових на травлення

За словами дієтолога, всі сушені бобові потрібно готувати, попередньо замочивши їх на 18 годин у воді, яку потрібно підкислити лимонним соком, поставити в тепле місце. Потім ця вода виливається.

Це зменшує вміст фітинової кислоти на 20 – 30%. Тим, у кого бобові є основним джерелом білка, для зменшення негативного впливу фітатів (фітинової кислоти) треба бобові перед вживанням пророщувати», — рекомендує фахівець.

Відварювати бобові можна у 2 етапи. Спочатку довести до кипіння, проварити 5 хвилин, потім злити воду та залити свіжою, після чого доварити до готовності. Як пояснила Фус, за такого способу приготування можна мінімізувати ризик здуття живота.

Не варто скорочувати час приготування, оскільки недоварені овочі самі можуть дратувати систему травлення. Сіль бажано додати в кінці варіння, коли овочі розм’якшуються.

Обов’язково підберіть свою порцію бобових і «не переборщіть». Так, наприклад, 150 г може викликати негативну реакцію з боку кишківника, а 50 г можуть пройти абсолютно спокійно.

Якщо у вас є проблеми із травленням, вживайте бобові у невеликій кількості правильно приготовлені, — звернула увагу дієтолог.

Важливо не залишати приготовлені бобові лежати довго, інакше вони стануть легшим субстратом для ферментації бактеріями кишечника та сприятимуть більшому газоутворенню.

Якщо ви мало вживаєте бобові, то починати їх вводити до раціону краще поступово: 1-2 рази на тиждень у невеликих кількостях, і уважно слідкуйте за реакціями організму.

До бобових, які краще сприймаються організмом, належать зелена квасоля, червона сочевиця та зелений горошок, — уточнила фахівець.

Ще один спосіб, який допоможе запобігти здуттю живота, це додавання свіжої зелені до бобових (листя петрушки, базиліка, кропу, майорану або чебрецю).


Читають Коментують
Україномовний курйоз трапився з британкою в Києві: це запам'ятає не лише вона
25 237
Чоловік вперше за 15 років збрив бороду: реакція доньок ошелешила всіх
24 275
Які 6 продуктів найбільш шкідливі для печінки: контролюйте їх вживання вже зараз
21 866
Індексації пенсій проводилися неправильно: тисячам українців можуть перерахувати виплати
20 870
Про швидкий серцевий напад попередять чотири малопомітні симптоми
14 667
Названий сухофрукт, що покращує захист кишечника від появи ракових пухлин
14 294
Шість змін в роботі організму, якими може проявлятися рак підшлункової залози
13 316
Проти тромбів і холестерину: чим корисний один популярний овоч
13 256
Вбиває до мільйона людей щороку: яка тварина є найсмертоноснішою в світі
12 365
Через це проходить кожен: українка записала смішне, але життєве відео з поїзда УЗ
12 298
Хто повинен платити за повірку лічильників води і кому доведеться купувати новий прилад
11 099
Маленьке місто: який вигляд має будинок, де живе 20 000 людей
10 446
Лікарі назвали основні симптоми цирозу печінки, який починається
10 061
Які овочі зіпсують врожай кабачків: погані сусіди на городі
0
Син телеведучого Грубича вийшов на зв'язок після важкого поранення і втрати руки
0
Астрологи назвали два знаки зодіаку, з якими найскладніше бути у стосунках
0
Як провести підживлення малини після збирання врожаю
0
Названо чотири найзакоханіші в себе знаки Зодіаку
0
Медики визначили найнебезпечніший напій для серця
0
Що можна вдіяти, якщо ви вважаєте, що вас не люблять: кілька способів вирішення проблеми
0
Далі зав'язування шнурків: українців розсмішило відео, де вчителька вчить школярів визначати час за годинником
0
Як боротися з попелицею на ранній капусті: народні засоби
0
Чому не можна зберігати старе взуття: народні прикмети та забобони
0
Названо ознаки того, що печія ризикує перетворитися на рак
0
Чому огірки ростуть кривими й покрученими: основні причини
0
Тіна Кароль показала, з ким проводить свій час в Києві
0
Ваше інтимне здоров'я: 5 корисних гінекологічних звичок для кожної жінки

Піклування про власне здоров'я — це запорука гарного ...

5 продуктів, які не можна поєднувати з алкоголем: це руйнує печінку

Вечеря з келихом вина або святкове застілля з міцнішими ...

Чи правда, що чим більше порно ви дивитеся, тим більше у вас сексуальних проблем

Порнографія вже давно є предметом палких суперечок, від ...