Кожен ресторатор-початківець мріє про те, що одного разу його заклад стане популярним та процвітаючим. Однак у сучасному ресторанному бізнесі для процвітання недостатньо смачних страв та затишної обстановки. Важливою умовою успішності ресторанного бізнесу є повсякчасний контроль над бізнес-процесами закладів HoReCa, що потребує чимало часу та зусиль. Створити умови для процвітання підприємства HoReCa дозволяє автоматизація ресторанів на основі спеціально розробленої системи управління.
Що таке автоматизація ресторану
У сучасних умовах автоматизація ресторану передбачає використання програмного забезпечення та обладнання для виконання контролю за бізнес-процесами у закладі. Програмне забезпечення налаштовується з урахуванням особливостей та вимог конкретного закладу, що дозволяє виключити помилки та накладки під час роботи. Фактично власник ресторану отримує платформу для керування робочими процесами закладу.
Що робить автоматизована система управління:
- створює та контролює статистику по закладу;
- контролює якість сервісу;
- створює умови для оптимізації роботи закладу громадського харчування;
- надає актуальну статистику за ресурсами (склади, запаси, постачання, витрати);
- допомагає приймати ефективні управлінські рішення вчасно.
Обов'язковою умовою успішної автоматизації ресторану є залучення до виконання робіт фахівців.
Переваги автоматизації ресторану
На користь автоматизації ресторану говорять наступні аргументи:
- У ресторанному бізнесі досить високий відсоток зловживань (10-50%). Інтеграція автоматизації в систему відеоспостереження дозволяє звести відсоток зловживань до мінімуму, оскільки всі події (друк чеків, оплата рахунків тощо) фіксуються ПЗ.
- Система автоматизації ресторану дозволяє підвищити ефективність маркетингу шляхом пропозиції відвідувачам персональних знижок та участі у програмі лояльності. Персонал отримує можливість працювати з клієнтами практично індивідуально, що стимулює клієнтів активніше користуватися послугами закладу та сприяє підвищенню рейтингу ресторану. При підвищенні ефективності маркетингу витрати на рекламу істотно знижуються.
- Фінансові операції (від розрахунків із постачальниками до оплати рахунків відвідувачами) за умови автоматизації ресторану стають безпомилковими та прозорими завдяки фіскальним реєстраторам. Власник закладу може у будь-який момент отримати точні дані про прибуток та витрати.
- Система автоматизації дозволяє власнику закладу регулярно отримувати інформацію про роботу кожного відділу та кожного співробітника, вчасно вживати заходів для підвищення показників якості праці.
Автоматизація ресторану дозволяє покращити конкурентоспроможність та підвищити прибутковість закладу.
Особливості впровадження автоматизації
Для автоматизації ресторанів, окрім встановлюваного на планшетах, ноутбуках і моноблоках ПЗ, використовуються термінали, принтери для чеків та інше обладнання. Оскільки система автоматизації є програмно-апаратним комплексом, виконувати всі роботи з впровадження ПЗ, підключення, налаштування та обслуговування обладнання мають професіонали. Вартість обслуговування визначається індивідуально.