Риба як продукт харчування цінується за високий вміст білка та наявність омега-3 жирних кислот, що мають протизапальну властивість. Вважається, що мінімум двічі на тиждень меню людини має включати рибну страву.
Від деякої риби людина отримує більше шкоди, ніж користі.
В рибі можуть бути небезпечні паразити. Наприклад, ці види можуть стати причиною зараження опісторхами, що вражають печінку:
- сазан;
- карась;
- чехонь;
- вобла;
- язь.
Риба, яка довго живе і досягає великих розмірів, може містити важкі метали, що проникають у неї із забрудненого середовища (зокрема, в рибі можуть бути ртуть, кадмій, схильні накопичуватися в органах людського тіла).
Ці види можуть бути джерелом важких металів:
- акула;
- риба-меч;
- тунець;
- макрель;
- марлін.
Сом, пангасіус і тилапія їдять все підряд, починаючи від падалі і закінчуючи навіть людськими відходами.
У раціоні повинні бути кета, оселедець, горбуша, тріска, мінтай, скумбрія – завдяки їхньому вживанню знижуються ризики раку, цукрового діабету, хвороби Альцгеймера, проблем із зором.