U-News » Авто-мото » Для них не існує перешкод: ТОП-5 маловідомих українських машин, що уміють плавати
Всі новини

Для них не існує перешкод: ТОП-5 маловідомих українських машин, що уміють плавати

Мало яка з країн може похвалитись, що на її заводах серійно випускають такі непрості вироби, як амфібії – плаваючі машини. Між тим, українська промисловість має в своїй історії цілий асортимент подібного транспорту, і сьогодні ми зробимо короткий огляд лише деяких з них.

Про п’ять незвичайних автомобілів-амфібій, вироблених на українських заводах, розповів портал «РБК-Україна».

Амфібія – це автомобіль, який вміє плавати, продовжуючи виконання свого завдання з перевезення людей та вантажів навіть тоді, коли під колесами закінчилася не лише дорога, а й тверда земля.

ЛуАЗ-967 ТПК (1968 – 1989 рр.)

Не буде перебільшенням сказати, що це унікальний автомобіль навіть у масштабах світового автопрому. Машина створювалася суто для військового використання, і довго була не те щоб секретною, але маловідомою – про неї мало знали навіть в армії. Її призначення зашифроване у назві: ТПК – транспортер переднього краю, тобто вона мала їздити, як тепер кажуть, на «нулі» – у зоні безпосереднього вогневого контакту з противником. Тому машину зробили максимально низькою (1,2 м при піднятому кермі), та ще й з можливістю їхати в ній лежачи, для чого можна було опустити «баранку» до підлоги.

При тому невеликий (довжина 3,7 м) автомобільчик є справжнім всюдиходом – має рекордний кліренс 28,5 см, привод 4х4, блокування диференціала і наднизьку «повзучу» передачу. Зрозуміло, що ТПК вміє плавати, хоча і не дуже швидко, бо рухається вперед за рахунок так званого гребного ефекту коліс. Цікавий момент – відкидні та знімні борти, які на плаву мають захищати від випадкових хвиль, одночасно служать трапами-містками для виїзду на болотистий беріг і для подолання окопів. А ще вони грають роль каністр – всередині кожного можна зберігати до 10 л тієї чи іншої корисної рідини. Залишилося сказати, що машину серійно складали в Луцьку, але базувалася вона на агрегатах звичайного «Запорожця» ЗАЗ-966/-968.

№ДАЗ-485 БАВ (1950 – 1962 рр.)

ДАЗ – Дніпропетровський автомобільний завод проіснував лише кілька років, але встиг спроектувати, виготовити і випробувати на р. Дніпро видатний автомобіль, який крім самого ДАЗу потім тричі ставився на конвеєр на різних заводах тодішньої великої країни. Армійська амфібія мала кілька назв — ДАЗ-485, ЗІС-485, ЗІЛ-485, БАЗ-485, БАВ (Большой Автомобиль Водоплавающий). Машина брала на палубу 3 тони вантажу, впевнено і швидко йшла по асфальту і путівцях. Причому для бездоріжжя ДАЗ мав привод на всі шість своїх коліс (колісна формула 6х6), лебідку, понижену передачу в трансмісії і систему регулювання тиску в шинах для глибокого снігу і слабких грунтів. На плаву амфібія розвивала до 11 км/год, мала певну морехідність, не боячись морських хвиль у негоду. До речі, випуск водоплаваючого автомобіля в тодішньому Дніпропетровську припинили через те, що автозавод ДАЗ переформатували на ракетний завод, відомий пізніше як «Південьмаш».

ЛуАЗ-1901 «Геолог» (1984 р., 1999 р.)

Дуже цікава машина, яка була випущена в Луцьку зовсім малою серією, але можна сказати, що вона народжувалася двічі. Перший «підхід» відбувся 1984 р., коли конструктори орієнтувалися на військове замовлення. ЛуАЗ-1901 мав всі шість ведучих коліс, причому два передні відключалися від трансмісії. Кожна вісь мала самоблокований диференціал, тому міжосьових блокувань не було. Амфібія мала задньомоторне компонування з стандартним мелітопольським двигуном МеМЗ-967Б на 37 к.с., брала на борт 650 кг корисного вантажу, сягаючи повної маси 2,2 т. Крім більшої вантажопідйомності від вищезгаданого ТПК її відрізняла вища середня швидкість ходу пересіченою місцевістю – завдяки трьом мостам. По воді машина могла пересуватися зі швидкістю до 5 км/год, що цілком прийнятно для такої техніки. Але армія великих замовлень не зробила, обмежившись дослідною серією. Через п’ятнадцять років завод спробував просувати цю рідкісну модель вже як цивільну, давши їй ім’я «Геолог» і замість “запорізького” бензинового мотора 3-циліндровий дизель об’ємом 1,5 л харківського виробництва. Відомо, що на сьогодні як мінімум одна з восьми випущених машин зберіглася у музейному стані.

ПТС (1961 – н.д.)

У 1960 – 1970-х цю велику амфібію випускали на Луганському тепловозобудівному заводі, а спроектували її у Кременчуку. Автомобіль створювався для армії, довго перебував на озброєнні і певно, залишається корисним для військових і тепер – судячи з того, що і сьогодні офіційної інформації про ПТС небагато. Назва розшифровується як «плаваючий транспортер середній», і в своїй конструкції використовує вузли і цілі агрегати артилерійського тягача АТС-59 і танка Т-54. Машина призначена для форсування водних перешкод, у тому числі великих (380 км, 12 годин на плаву), у першому ешелоні десанту. Площа вантажної платформи 7,1 х 2,6 метри, що при вантажопідйомності 10 т дозволяє переправляти на ПТС-і важкі армійські вантажівки типу «Урал-375», артилерійські системи аж до великокаліберних гаубиць, не говорячи вже про особовий склад – 72 бійці. Машина добре плаває, у тому числі може долати течію, а одночасна робота гусениць і пари гвинтів полегшує вихід на непідготовані ділянки берега.

ПММ «Хвиля» (1974 – 1985 рр.)

Поромно-мостова машина – цей транспортний засіб свого часу випускався в Кременчуку. З першої спроби його навіть важко класифікувати, але після знайомства з характеристиками стає зрозуміло, що це швидше не автомобіль, а самохідний пором. Власне, в деяких паперах під такою назвою він і проходить: поромна амфібія «Хвиля». Суть його така. На суші це чотиривісний автомобіль колісною формулою 8х8, на платформі якого перевозиться складений плавзасіб (до речі, алюмінієвий) – понтон вантажопідйомністю до 42 т.

Коли машина заїжджає у воду, понтон швидко і автоматично розвертається у зручну для заїзду техніки плаваючу платформу. В принципі, відразу після того «Хвиля» вже є самодостатнім засобом для переправлення військової техніки чи людей – вона може своїм ходом рухатись до протилежного берега з усім, що помістилося на її платформі. Другий варіант – зчепитись з однією чи з парою таких самих “колег”, щоб подвоїти чи потроїти вантажопідйомність (до 84 – 126 т) і перевезти одним махом, наприклад, два повноцінні танки чи артилерійську батарею разом з тягачами. Третій спосіб переправи, який забезпечує «Хвиля» – об’єднання кількох розгорнутих на плаву машин у єдиний наплавний міст. Наприклад, стандартизований в тодішній армії комбінований самохідний понтонно-мостовий парк складався з 24-х амфібій з береговими та перехідними ланками. Його можна було вишукувати в міст вантажопідйомністю 50 т довжиною 260 м – і все це за якихось 30 – 40 хвилин і за участі лише штатних екіпажів машин, без залучення саперних батальйонів.

Якщо коротко

Техніка, як бачите, в Україні випускалася серйозна, багато у чому актуальна і в наш час. А найцікавіше тут те, що дещо з описаних амфібій цілком реально придбати у приватне користування хоч сьогодні. Багатофункціональний малюк ТПК, випущений в Луцьку тиражом понад 8000 машин, після скорочення армій Варшавського договору у великій кількості розійшовся по руках автомобільних фанатів. Певна частина їх осіла і в Україні, причому часто це були машини з мінімальним пробігом у доброму стані, зняті з консервації. В принципі вони піддаються реєстрації як автомобіль, і хоча щодня їздити на такому не дуже зручно, для поїздок на природу, на риболовлі чи полювання буде як раз те, що треба.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 418
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 994
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 963
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
17 011
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
13 972
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 640
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 090
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 294
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 039
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 720
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 310
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 798
Як прожити довше: названо “правильне поєднання” фруктів і овочів для довголіття
7 481
Як виростити ранні огірки, щоб на початку літа смакувати власним врожаєм
0
Концерт Вєрки Сердючки в Києві обурив соцмережі
0
Знав, що робить: "розумний" восьминіг обвив руку дайверки і привів її до "скарбу"
0
Чому у спеку небезпечно заправляти “під зав’язку” паливний бак автомобіля
0
Вчені з’ясували, чи втрачає оливкова олія свої властивості під час смаження
0
Коли День жінок-мироносиць 2024: дата, що означає свято й кого вітати у цей день
0
У Вовчанську окупанти розстріляли чоловіка на інвалідному візку
0
Як будували перші станції київського метро: унікальні архівні кадри з-під землі (відео)
0
Генштаб звернувся до воїнів ЗСУ через кібератаки Росії
0
Чоловік з 12 пальцями показав, що може робити своїми руками
0
Перший офіційний портрет короля Чарльза III викликав хвилю мемів: до чого тут борщ
0
Українська модель Аліна Байкова ділиться ефектними фото у купальниках
0
Багатодітний батько та артист: чи перебуває в Україні та чим займається Олег Скрипка
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...