5 травня українці святкують Великдень.
Традиційно до цього свята господині печуть паски та фарбують яйця у різноманітні кольори, розказує Gazeta.ua.
Існують звичаї, в який день правильно це робити. Адже цим займатись можна не в будь-який день перед Великоднем.
Коли пекти паску і фарбувати яйця
Останній тиждень перед Великоднем - Страсний тиждень.
Саме в ці дні потрібно пекти паску та готувати крашанки і писанки.
Українські традиції твердять, що хороший день для випікання пасок - Чистий четвер, 2 травня. У це свято прийнято наводити лад у домі. Українські господині в цю дату замішують дріжджове великоднє тісто і залишають його підніматися на кілька годин, а потім випікають.
Ще одним вдалим днем, коли пекти паску і фарбувати яйця, вважається Велика субота. Цього року вона буде 4 травня. У день перед Великоднем також заведено випікати здобу з тіста.
Готові паски та яйця українці складають у кошик і освячують у храмах. Святити продукти, за традицією, можна впродовж Великої суботи, усю ніч та ранок Великодня.
Коли не можна пекти паску
У Страсний тиждень є день, коли заборонене не тільки готування їжі, а й будь-яка робота по дому. Це Страсна п'ятниця - день, коли церква згадує страту Ісуса на хресті. Народні прикмети кажуть, що фарбувати яйця і пекти паски в такий день не можна, а якщо не послухатися, то страва все одно не вдасться.
Також не варто готувати випічку і яйця на сам Великдень.