Імбир має численні переваги для здоров'я завдяки своїм протинудотним, протизапальним та іншим властивостям. Що лікує імбир і кому його потрібно вживати?
Зазвичай як пряність використовують кореневище рослини, яка росте в Південно-Східній Азії. Вона додає особливого смаку солодким і солоним стравам та має низку переваг для здоров'я. Імбир можна вживати в сушеному, свіжому, подрібненому вигляді, а також як олію чи сік. Його можна знайти в багатьох рецептах, а також у косметиці, пише ТСН.
Чим корисний імбир: 11 переваг для здоров'я
Ось що наука говорить про корисні властивості імбиру для здоров'я:
- Містить гінгерол, який має лікувальні властивості — унікальний смак та аромат імбиру походять від натуральних олій та біологічно активних речовин, найважливішою з яких є гінгерол. За даними , ця речовина має потужну антиоксидантну та протизапальну дію. Наприклад, вона допомагає зменшити окислювальний стрес, який є результатом надмірної кількості вільних радикалів в організмі.
- Допомагає побороти ранкову нудоту та інші види нудоти — імбир чудово для боротьби з ранковою нудотою, яка часто буває у вагітних. Однак потрібно перед вживанням порадитися з лікарем. В деяких випадках імбир не можна вживати під час вагітності. Наприклад, тим, у кого були вагінальні кровотечі чи викидні.
- Може допомогти схуднути — згідно з дослідженнями, які були проведені на тваринах і людях, ця пряність може відігравати важливу роль у зниженні ваги. Наприклад, дослідження 2019 року , що додавання імбиру до раціону значно знизило масу тіла та співвідношення об'єму талії та стегон у людей з ожирінням чи надмірною вагою.
- Допомагає в боротьбі з остеоартрозом — це захворювання включає дегенерацію суглобів, що призводить до таких симптомів як біль, скутість тощо. В одному було зроблено висновок, що імбир допомагає зменшити біль. Учасники експерименту приймали 0,5-1 г імбиру щодня протягом 3-12 тижнів.
- Знижує рівень цукру в крові і зменшує ризик розвитку серцевих захворювань — у 2015 року було доведено, що імбир має деякі протидіабетичні властивості. В експерименті взяла участь 41 людина з діабетом II типу. Учасники приймали по 2 г порошку імбиру на день.
- Може допомогти в лікуванні хронічних розладів травлення — спеція допомагає пришвидшити проходження їжі через шлунок. Це називається функціональною диспепсією, і вона включає такі симптоми як здуття живота, нудота, відрижка, біль та відчуття перенасичення без причини. В одному з лікарі виявили зв'язок споживання препарату з порошком імбиру й покращенням самопочуття пацієнтів.
- Полегшує симптоми дисменореї — біль під час менструації (дисменорея) швидше й ефективніше минає, якщо приймати імбир. показали, що пряність підходить краще, ніж ібупрофен чи ацетамінофен, які приймаються в такому разі.
- Може знижувати рівень холестерину — він пов'язаний із високим ризиком розвитку серцевих захворювань. Дослідники , що вживання цієї спеції значно знижує рівень тригліцеридів і "поганого" холестерину, одночасно підвищуючи рівень "хорошого" холестерину.
- Допомагає зменшити ризик розвитку раку — завдяки гінгеролу та іншим антиоксидатним сполукам імбир може мати протиракові властивості. Є певні , що ці сполуки значно зменшують ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту, зокрема колоректального раку, раку печінки та підшлункової залози. В одному з 20 людей із високим ризиком розвитку колоректального раку вживали щодня 2 г імбиру протягом 28 днів. Наприкінці дослідження лікарі побачили, що слизова оболонка кишківника учасників зазнала менше ракових змін, ніж очікувалося.
- Захищає від хвороби Альцгеймера та покращує роботу мозку — деякі дослідження показали, що сполуки, які містяться в імбирі, можуть допомогти запобігти таким дегенеративним захворюванням, як хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера чи розсіяний склероз. Ключовими факторами розвитку хвороби Альцгеймера вважаються хронічне запалення та окислювальний стрес. , які були проведені на тваринах, показали, що біоактивні сполуки й антиоксиданти в імбирі можуть пригнічувати запальні процеси в мозку.
- Допомогає в боротьбі з інфекціями — антимікробні властивості імбиру можуть бути корисними в боротьбі з деякими грибковими та бактеріальними інфекціями. Лабораторні показали, що імбир може допомогти в боротьбі з золотистим стафілококом, збудником кишкових інфекцій, грибком кандіди.
Кому не можна їсти імбир: ризики та побічні ефекти
Для більшості людей помірне вживання імбиру не несе жодних загроз здоров'ю. Однак у великих дозах ця пряність може викликати такі симптоми:
- печія;
- дискомфорт у животі;
- подразнення горла та ротової порожнини;
- діарея.
Імбир протипоказано вживати тим, хто страждає від гастриту, захворювань шлунково-кишкового тракту, виразкової хвороби, захворювань печінки та серцево-судинної системи. Не варто вживати пряність на пізніх термінах вагітності та під час лактації. Також краще виключити спецію з раціону за наявності кровотеч і під час вживання медикаментів, які знижують тиск.
- Як схуднути після 50 років: п'ять перешкод, які можуть стати на вашому шляху
- Запам'ятайте ці 11 продуктів: що їсти, щоб нирки були здоровими
- Сніданок дитинства: чи корисна манна каша для дорослих і дітей