Попри війну та економічний спад, ресторанний бізнес в Україні має вагомі перспективи. Його розвиток, звісно, буде залежати від безпекової ситуації, економічної політики та здатності підприємців інвестувати в інновації, якість та клієнтоорієнтованість.
Українська кухня, культура гостинності та підприємницький дух є основою для майбутнього зростання, а з цим у нас точно все добре, тож для оптимізму підгрунтя є. А тепер варто поговорити про те, що вже не залежить від гостинності і національних кулінарних традицій. Мова піде про обладнання для кухні ресторану.
В сучасній індустрії гостинності, або HoReCa, професійне обладнання для кафе і ресторанів вже не має нічого спільного зі старими уявленнями про кухню закладу громадського харчування, де були лише велика газова чи електрична плита та набір великих баняків та пателень, на яких шеф-кухар з помічниками вручну створювали свої кулінарні шедеври і результат залежав виключно від майстерності кухаря (ну і якості продуктів, звісно).
Сучасне обладнання для кухні ресторану — це зовсім нові технології обробки продуктів і нові способи керування цим обладнанням.
Вже нікого не здивуєш конвекційною піччю, що керується через додаток у смартфоні. Потрібне лиш підключення до Wi-Fi. Кухар вибирає або стандартну програму приготування страви, або навіть створює і зберігає у пам’яті пристрою власний авторський алгоритм приготування їжї. І може запустити програму навіть дистанційно, у заданий час.
Новітні технології теплової обробки харчових продуктів розкривають нові можливості для створення шедеврів високої кухні. Продукти зберігають свої корисні та смакові якості, час на приготування їжї зменшується, і енерговитрати також. Можна навести як приклад технологію су-від, приготування під вакуумом при низьких температурах. Всі вітаміни, біологічно активні речовини залишаються в страві!
Або дегідратор для м’яса: ця інноваційна кухонна техніка за кілька годин може приготували м’ясні в’ялені делікатеси, гарантуючи їх безпечність, чистоту, відмінні смакові якості зі збереженням всіх корисних речовин. Це же дегідратор в іншому температурному режимі швидко висушить свіжі ягоди і фрукти, знову ж таки зберігаючи вітаміни, чи приготує корисну пастилу з фруктово-ягідного пюре без цукру. Це їжа 21 століття, корисна дітям і дорослим.
Новітні технології, зменшення частки ручної праці на кухні, розумні алгоритми керування, мультифункціональність та енергоефективність — ось нові риси обладнання для кухні ресторану. Таке професійне кухонне обладнання дозволяє завжди отримувати однаково високий результат, високу якість готових страв, незалежно від людського фактора. Це і є професійність і високий клас в ресторанному бізнесі.