Здоровий кишківник, який багато лікарів називають головним органом довголіття, допомагає організму засвоювати поживні речовини.
Крім того, він містить корисні бактерії та імунні клітини, які захищають нас від різних інфекційних агентів. Коли в роботі кишківника відбувається збій, в животі може виникати сильний біль і дискомфорт.
Допомогти кишківнику можна дотримуючись режиму сну, займаючись спортом і дотримуючись здорового харчування. Вчені постійно досліджують продукти, які можуть позитивно вплинути на роботу цього органу. Наприклад, згідно з новим дослідженням Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, вкрай корисним для кишківника виявився виноград. Результати роботи були опубліковані в журналі Nutrients.
Вчені прийшли до висновку, що виноград позитивно впливає не тільки на мікробіом, але також на рівень холестерину і жовчних кислот. Багато корисні властивості винограду обумовлені високим вмістом в ньому клітковини і антиоксидантів – катехінів. Відомо, що катехіни допомагають боротися із запаленням в організмі. Тепер дослідники встановили, що вони також сприяють розвитку корисних бактерій в кишківнику і можуть збалансувати кишкову флору.
В ході нового дослідження учасники споживали 46 г виноградного порошку в день, що дорівнює приблизно двом порціям цілого винограду. Через чотири тижні у них спостерігалося не тільки зниження рівня холестерину ЛПНЩ (“поганого” холестерину) на 5,9%, але і значне збільшення індексу різноманітності мікробіома кишківника. Крім того, було зафіксовано зниження кількості жовчних кислот в крові на 40,9%.