Щитовидна залоза виділяє гормони Т3 і Т4, які контролюють метаболізм кожної клітини тіла людини. Певні продукти можуть впливати на виробництво цих гормонів.
Є продукти, які шкідливі для щитовидної залози. До них відносяться:
- капуста. Звичайна і кольорова капуста, броколі містять речовини, які можуть знижувати рівень Т3 і Т4, особливо якщо є їх в сирому вигляді;
- соєві продукти. Містять ізофлавони, які пригнічують вироблення гормонів щитовидної залози;
- жирні та смажені продукти;
- глютен. Може погіршувати засвоєння поживних речовин і викликати запалення шлунково-кишкового тракту у тих, хто чутливий до цієї речовини. Деякі люди з гіпотиреозом також мають високий ризик захворювання на целіакію. Їм слід повністю уникати глютену;
- кава. Залежність від кофеїну згубно позначається на щитовидці і надниркових залозах. Він блокує засвоєння гормонів;
- цукор. Надмірне споживання цукру перешкоджає правильній роботі Т4;
- алкоголь. Може пригнічувати здатність щитовидної залози виробляти гормони.
Але є речовини і продукти, які підтримують здорову функцію щитовидної залози:
- білок: м’ясо, курка, морепродукти і боби (приготовані на повільному вогні);
- селен: бразильські горіхи, печінка, риба і часник;
- магній: темна листова зелень, мигдаль, горіхи пекан і насіння льону;
- вітамін B12: м’ясо трав’яного відгодівлі, курка, яйця, а також морепродукти, виловлені в дикій природі;
- йод: морепродукти і водорості;
- залізо: яловичина трав’яного відгодівлі, органічна яловича печінка, шпинат і сардини;
- цинк: м’ясо, курка, морепродукти і мигдаль;
- вітамін B2: м’ясо, субпродукти, мигдаль і зелені овочі;
- вітамін D: сонячне світло, яєчні жовтки, печінка та риба;
- омега – 3 жирні кислоти: риба, волоські горіхи, чіа і насіння льону;
- Вітамін C: цитрусові та ягоди;
- вітамін А: яйця, зелені овочі і печінку.