Чи знали ви, що біль у суглобах може бути пов'язаний із тим, що ви їсте? Зокрема, продукти з великою кількістю добавок, такі як солодкі закуски та червоне м'ясо, можуть викликати запальні процеси, що посилюють біль у суглобах.
Дослідження показують, що дієта, багата на овочі, фрукти, цільнозернові продукти та бобові, може помітно полегшити симптоми болю в суглобах і покращити загальне самопочуття. Як заміна оброблених продуктів на рослинну їжу може допомогти зменшити біль, розповіли в Eat This, Not That, розповідає Обоз.юа.
Дієта з високим вмістом клітковини може допомогти запобігти симптомам артриту. За результатами дослідження, у людей, які дотримувались такої дієти, ймовірність розвитку остеоартриту колінного суглоба зменшилась на 61%. Важливу роль у цьому відіграє здоров’я кишечника, адже його мікробіота може впливати на запалення та симптоми артриту.
Вживання обробленої їжі та продуктів з високим вмістом жиру може порушувати баланс кишкових бактерій, що веде до проблем зі здоров’ям. Разом з тим рослинні продукти, багаті на пребіотики та пробіотики, допомагають покращити мікрофлору кишечника, знижуючи запалення і підтримуючи загальне здоров’я.
Дослідження, яке було опубліковане в журналі Genome Medicine показало, що зміни в кишковому мікробіомі можуть впливати на перебіг ревматоїдного артриту (РА), хронічного захворювання, при якому імунна система атакує суглоби, викликаючи біль і набряки. Це відкриття може допомогти покращити прогнози для пацієнтів з РА, оскільки розуміння мікробіому відкриває нові можливості для лікування цієї хвороби.
Виявлення певних біомаркерів дозволить визначити, чи варто застосовувати конкретну терапію для досягнення результатів, а також знизити витрати та ризики від малоефективних методів. Крім того, щоб підтримувати здоров'я, варто збільшити споживання рослинних продуктів, що допоможе поліпшити мікробіом та загальний стан організму. Це може стати додатковим кроком до покращення якості життя для людей із ревматоїдним артритом.