Липень – час, коли городники починають активно заглядати на цибулю, намагаючись спіймати ідеальний момент для викопування цибулин.
Які ознаки вказують на цей момент?
Час збору врожаю ріпчастої цибулі починається з липня та триває до середини серпня. Все залежить від регіону та конкретних погодних умов. Головне – прибрати цибулю вчасно, аби вона повністю дозріла та не встигла “перележати”. Прибрати плоди раніше потрібно часу – означає зменшити терміни зберігання овочів і погіршити їхній смак. Якщо ж залишити цибулю у ґрунті надовго, вона почне гнити.
Коли викопувати цибулю
Існує одразу кілька ознак, які допоможуть визначити, що цибуля готова до збору:
- Листя почало активно жовтіти;
- Бадилля в’яне та тягнеться до землі;
- Місце згину стає м’яким;
- Коренева шийка висихає;
- Цибулина досягає розмірів, характерних для сорту;
- Цибулина покривається лушпинням, що має колір сорту.
Викопування цибулі проводять тільки після того, як листя засохло та похилилось на 60-70%. Але найголовніша ознака зрілості плодів – висохла та м’яка коренева шийка.
Важливо зважати і на тип цибулі. Порей прибирають пізно – у вересні-жовтні, але до перших морозів. Шалот збирають на 30 днів раніше за ріпчасту цибулю. Озиму цибулю починають прибирати вже у середині липня. “Швидку” цибулю сорту “Спринт”, яку висадили під зиму, і взагалі прибирають у кінці червня. Сівок, посіяний у квітні, прибирають на початку серпня.
Якщо у вас залишаються сумніви, можна просто викопати 2-3 цибулини та подивитись на них. Лушпиння повинно мати характерний колір, бути міцним, але легко відділятись від цибулини. Буває, що пір’я цибулі все ще зелене та соковите, але цибулина – дозріла.