Кожна культура під час вирощування вимагає особливого догляду, і кожній рослині варто приділити увагу, якщо ви налаштовані на щедрий і смачний врожай. Городники з досвідом повинні знати, що гарбузам потрібно забезпечити поживний ґрунт та ділянку з гарним освітленням, саме ці дві дії є запорукою успішного врожаю.
Під час росту плодів рекомендується видалити частину листя, яка затінює плоди, однак слід бути обережними, щоб не пошкодити стебла. За допомогою такої процедури рослина швидше дозріє, а ще плоди стануть стійкішими до гниття. Також завдяки зменшенню кількості листя буде відбуватись більш ефективний розподіл поживних речовин. Покращиться циркуляція повітря навколо батогів, а це в свою чергу сприяє зниженню ризику появи борошнистої роси.
Під час спеки, коли температура повітря вище +30 градусів, важливо не прибирати все листя з рослин. Частина листя все ж таки повинна залишатись на стеблах. Потрібно віднайти баланс – надлишок листя перешкоджатиме доступу світла до овочів, а його видалення призведе до пошкодження плодів.
На початку серпня варто провести підживлення, поєднуючи його з поливом. Гарно цей овоч реагує на внесення суперфосфату та сульфат калію. Азотні добрива варто використовувати лише у тих випадках, коли жовтіє листя.
Корисною є деревна зола, її можна використати в сухому вигляді, просто посипавши ґрунт навколо коріння та листя або приготувати настій, розчинивши золу з водою у пропорції 1:5. Таку рідину слід вести під корінь гарбузів.
Ще одним ефективним засобом для підживлення є настій трав’яний. Вам знадобляться бур’яни, краще надати перевагу кропиві. Її потрібно подрібнити та заповнити нею половину ємності, залити водою й залишити на кілька днів настоюватись на сонці. Перед застосуванням рідину необхідно розвести з водою у пропорції 1:10 і полити під корінь культуру.