Варенуха — смачний «запечений» напій на основі сухофруктів і меду, який буває безалкогольним, слабоалкогольним та дуже міцним з горілкою.
У великій пошані варенуха була в козаків, які із задоволенням її смакували з м’ясцем, ковбасами та запашним хлібом, пише Shuba.
Нагода приготувати варенуху вдома з меду, сухофруктів і горілки просто чудова: 14 жовтня українці відзначають одразу три знакових свята: День Українського козацтва, свято Покрови та День захисника України.
Трохи про історію цього напою. Сухофрукти та прянощі змішують з медом та алкоголем (горілка чи самогон) і відправляють запікатись (томитись) під хлібом і тістом у піч. Напій дуже міцний і смачний.
Можна використовувати будь-які сухофрукти в рівних пропорціях — смак варіюватиметься, тому можна експериментувати. Так само можна додавати і прянощі: корицю, мускатний горіх, перець, гвоздику, імбир — усе, що подобається.
Інгредієнти на 6 порцій:
- Горілка — 1 л
- Мед — 250 г
- Хліб житній, скибочки — 1 шт.
- Суміш сухофруктів — 150 г
- Лавровий лист — 1 шт.
- Олія соняшникова — 1 ч. л.
- Борошно пшеничне — 3/4 склянки
- Кориця мелена — 3/4 ч. л.
- Гвоздика мелена — 3/4 ч. л.
- Перець чилі — 1 шт.
Приготування:
- Сухофрукти помийте та просушіть, перекладіть у глиняний чи керамічний горщик, залийте це все алкоголем. Залиште настоятись на 5-7 годин. Потім додайте мед та спеції.
- Замісіть еластичне тісто з борошна, олії та води. Баняк з алкоголем закрийте скибкою хліба і, замість кришки, заліпіть зверху тістом, наче глиною.
- Поставте в розігріту до 100 градусів духовку на 9-12 годин.
- Дістаньте горщик з варенухою, профільтруйте та розлийте по пляшках. Пригощайтесь або поставте на зберігання в льох чи холодильник.