Солодка, хрустка морква не тільки поживна і смачна, а й приносить задоволення під час збирання врожаю, наче шукаєте скарб. Однак морква може бути трохи складною для збору врожаю.
Видання Martha Stewart пише, що на відміну від деяких фруктів та овочів, вона не продовжує дозрівати після вилучення із землі, тому, якщо зібрати її надто рано, то отримаєте дрібне, позбавлене смаку коріння. Якщо ж чекати надто довго, то отримаєте дерев'янисті, гіркі шматочки.
Ознаки зрілості
На відміну від цибулі та картоплі, морква не завжди дає чіткі ознаки готовності до збирання врожаю. Однак садівник Ендрю Коен поділився секретом.
"Я збираю моркву, коли верхівка кореня пробивається через землю, - каже він. - Це головна ознака зрілості".
Крім того, якщо листя почало жовтіти або никнути, то це хороша ознака того, що морква дозріла.
Коли збирати врожай
Секрет збору врожаю моркви полягає у використанні оцінки терміну дозрівання.
Залежно від сорту, у більшості морквин термін дозрівання становить від 60 до 75 днів з моменту проростання насіння або приблизно 9-10 тижнів.
Як збирати врожай
Коли ви будете готові збирати врожай моркви, візьміть широку садову виделку і вила або лопатку і виконайте такі дії.
- Оцініть розмір. Зчистіть трохи ґрунту навколо верхівки однієї моркви, щоб перевірити її плече, або верхню частину кореня. Більшість повнорозмірних сортів готові до збору врожаю, коли плечі мають діаметр близько 2,5 см.
- Розпушіть ґрунт. Використовуйте інструмент за вашим вибором, щоб розпушити ґрунт навколо моркви. Лінч рекомендує залишати близько шести дюймів між інструментом і морквою, щоб випадково не пошкодити її.
- Обережно витягніть. Після того, як ґрунт розпушений, візьміть моркву руками за місце з'єднання зелені з корінням і потягніть вгору, злегка похитуючи.
- Обріжте верхівки.
Відразу після збору врожаю видаліть зелене листя, щоб зберегти вологість, смак і текстуру моркви. Якщо цього не зробити, зелень продовжуватиме витягати воду і поживні речовини з моркви, швидше висушуючи її і позбавляючи солодкості та хрусткості. Для досягнення найкращих результатів залиште близько 1,5 см стебла, щоб не пошкодити верхівку кореня і овоч передчасно не зіпсувався.
Як зберігати моркву
Якщо морква входить до меню сьогоднішнього обіду або вечері, промийте її в прохолодній воді й дайте висохнути на повітрі. В іншому разі не мийте її поки що, оскільки миття може прискорити псування. Замість цього акуратно зчистіть бруд, перш ніж помістити моркву в герметичний контейнер або пластиковий пакет у ящик для овочів у холодильнику.
"Морква потребує холодного і вологого середовища для максимального терміну зберігання і якості", - каже Лінч.
Щоб вона залишалася ще більш хрусткою, перед тим як закрити пакет, оберніть її злегка вологим паперовим рушником.
Не зберігайте моркву поруч із яблуками чи грушами. Ці фрукти виділяють етиленовий газ, який може надати моркві гіркого смаку або прискорити її псування.
Коен каже, що морква може зберігатися в холодильнику від кількох тижнів до місяця. Для оптимальної свіжості не знімайте шкірку до моменту приготування, щоб зберегти вологість моркви. Якщо ви хочете заморозити моркву, спочатку бланшуйте її, щоб деактивувати ферменти, які інакше можуть погіршити текстуру і смак.