U-News » Здоров'я » Не плутайте варення з повидлом: яка різниця між цими смаколиками з фруктів і ягід
Всі новини

Не плутайте варення з повидлом: яка різниця між цими смаколиками з фруктів і ягід

На вулиці літо і розпочався сезон ягід та заготовок з них. Чи не найулюбленішими є солодкі – варення чи повидло. А яка між ними різниця?

Чи є різниця між повидлом та варенням, розповідає 24 Канал, посилаючись на блог Євгена Клопотенка.

Яка різниця між повидлом та варенням

Літо – сезон ягід та фруктів, а ще солодких заготовин з них на зиму. Найпопулярніші – варення чи повидло. А яка між ними різниця? Різниця цих смаколиків – у приготуванні та консистенції.

Відомий кулінар України Євген Клопотенко пояснює, що ці солодкі смаколики різняться виглядом та способом приготування.

І повидло, і варення готуються шляхом проварювання фруктів чи ягід з цукром. Але підсумковий продукт відрізняється.

Варе́ння – готується з добірних ягід чи рівномірно нарізаних плодів, форма яких має зберегтися при варінні в цукровому сиропі. Варення рідше, але виглядає дуже гарно – цілі ягідки у напівпрозорому сиропі. А слово – похідне від українського слова "варити". Хоча ним позначають конкретний продукт.

Повидло – це продукт уварення подрібнених до пюреподібного стану плодів і ягід з додаванням в кінці варіння цукру. Для повидла підійдуть менш естетичні фрукти і ягоди, навіть дещо потовчені чи перезрілі. Їхній зовнішній вигляд не грає ролі. Повидло готується на повільному вогні до випарювання рідини, постійно помішуючи. Повидло повинно бути густим – при помішуванні готового продукту ложка має залишати "борозну". Саме слово"повидло" – польського походження.

Як варення, так і повидло ще гарячим розливають в стерилізовані банки та закривають і смакують у холодну пору року.

На Закарпатті готують традиційне повидло зі слив – леквар. Воно готується без цукру, дуже густої консистенції, а смак різниться, залежно від сорту слив. Леквар вважається одним із символів місцевої культури.

Серед інших заготовин, які готують з ягід, – джем, конфітюр і мармелад.

Усі ці слова іншомовного походження: – джем з англійської мови, конфітюр – з французької, мармелад – з португальської, утворене від marmelo – "айва; варення з айви".

Джем та конфітюр з фруктів чи ягід має желеподібну консистенцію. Тут допустиме додавання загущувача – пектину чи агар-агару, щоб надати потрібну густину.

Текстура конфітюру зазвичай рідша, ніж у джему. Цікаво, що конфітюри варять не лише з ягід, але навіть із цибулі, румбамбару чи солодкого перцю, які подають до м'яса.


Читають Коментують
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
43 257
Знайдений овоч, який очищає організм від токсинів, цукру і холестерину
36 336
Національний гімн Росії виявився краденим: чий він насправді
22 423
Чоловік піймав неймовірного гігантського хижака на Харківщині: вражаюче відео
20 755
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
19 634
Як швидко знизити холестерин: 5 простих порад від кардіолога
18 116
Ось справжня Юлія Володимирівна: в мережі завірусилося смішне відео з Тимошенко
14 984
"Руки за голову": Путін відчитав дітей під час відеодзвінка
14 789
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
14 727
Овоч, який зберігає здоров'я мозку до старості
14 114
Туристу вдалося таємно зняти Північну Корею зсередини: відео облетіли мережу
12 557
За станом рук можна визначити рівень холестерину
12 151
Де зараз Інна Цимбалюк, яка вийшла заміж за російського олігарха і мовчить про війну в Україні
11 847
Лише три знаки Зодіаку потрапили до списку щасливчиків: у них почнеться "біла смуга"
0
Чотири речі, які миттєво можуть змінити вигляд оселі
0
Експерти пояснюють, чому київські квартири стрімко дешевшають
0
Коли треба викопувати часник: головні ознаки дозрівання, які не можна пропускати
0
Викиньте це без жалю: яка річ вдома може принести сварки та застій у справах
0
Засмага топлес та купання з 5-місячним сином: кохана Касселя ефектно посвітила тілом
0
Можливо, ви робили це неправильно: як збирати кабачки, щоб вони щедро плодоносили
0
Жодного павука не буде в оселі: допоможе овоч, якого вони бояться
0
Названа помилка, через яку стакан води вранці може привести до раку
0
З натяком на радянський бруталізм: українська архітекторка-самоучка спроєктувала дім у пустелі Каліфорнії
0
Гіркі огірки можна виправити: простий спосіб врятувати урожай
0
9 традиційних імен, які дуже помилково вважаються українськими
0
Вивести змій з подвір'я можливо: чого найбільше бояться плазуни
0
Ці 6 фраз, почуті від чоловіка, мають насторожити будь-яку жінку

На думку психологів, представники сильної половини людства ...

Експерти розповіли, який сік краще пити для здоров'я серця: особливо жінкам після 50 років

Результати одного з нещодавніх досліджень показали, який ...

«Правило трьох хвилин»: прийоми виховання дітей

Багато батьків виховують дітей інстинктивно або ...